Hot om offentligt självmord stängde skola

Olofström Artikeln publicerades
 Securitas väktare höll vakt vid skolans stängda lokaler under måndagen, och de ska även finnas på plats på tisdagen när skolan öppnats igen.
Foto: Mikael Evard
Securitas väktare höll vakt vid skolans stängda lokaler under måndagen, och de ska även finnas på plats på tisdagen när skolan öppnats igen.

Hot om ett offentligt självmord gjorde att vuxenutbildningen i Olofström stängde sin verksamheten under måndagen.

Senare på eftermiddagen ansågs hotbilden inte kvarstå, och skolan håller öppet igen på tisdag.

Det var igår kväll som personal vid vuxenutbildningen i Olofström fick ett hot om offentligt självmord.

– Vi har fått ett mejl om publikt självmord. Jag kan säga att det skickades till flera personer på olika myndigheter. Självklart blir man bekymrad, säger utbildningschef Patrik Håkansson.

Kommunen kontaktade då polisen och beslutet om att stänga skolan togs under måndagen.

– Vi tog det säkra före det osäkra.

Både personal och elever nåddes via interna kanaler av informationen om stängningen. Under dagen fanns Securitas på plats vid den stängda skolan för säkerhets skull.

Foto: Mikael Evard

I mejlet ska det inte ha ställts några krav för att hotet ska dras tillbaka.

– Inte kopplat till vuxenutbildningen, som jag tolkar det, säger Patrik Håkansson.

Senare under måndagseftermiddagen hölls ett möte då både rektor och utbildningschef samtalade med polis och socialförvaltning.

Då togs också ett nytt beslut kring stängningen efter att man gemensamt gjort bedömningen att hotbilden inte längre kvarstår. Det innebär att vuxenutbildningens verksamhet kommer att hållas öppen igen imorgon tisdag den 20 augusti.

– Både polis, socialförvaltning och vi själva har pratat med vederbörande. Olofström är ett litet samhälle och därför vill jag inte ge ut för mycket information, eftersom det då är lätt att identifiera personen, som mår dåligt.

Trots att hotbilden inte kvarstår kommer kommunen fortsätta att ha Securitas-vakter vid vuxenutbildningens lokaler under tisdagen. Detta för att eleverna och personalen ska känna sig trygga.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.