Kommunen söker duktiga ungdomar

Olofström Artikeln publicerades
Patrik Sjöstedt (S) från kulturnämnden meddelar att de fortfarande söker kandidater till årets stipendium.
Foto: Gunnel Persson
Patrik Sjöstedt (S) från kulturnämnden meddelar att de fortfarande söker kandidater till årets stipendium.

Vartannat år delas ett kulturstipendium på 10 000 kronor ut till en person under 30 år - om en knapp vecka är sista ansökningsdagen.

– Det kan handla om musik, eller annan konst, man kan söka för ganska mycket, säger Patrik Sjöstedt (S) ordförande i Kulturnämnden till Sydöstran.

På fredag nästa vecka är det sista ansökningsdagen för kulturstipendiet i Olofström som delas ut vartannat år. Det alternerar med kulturpriset som har delats ut ojämna år sedan 2005 - innan det delades ut varje år när det instiftades 1978.

I höstas intervjuade Sydöstran föreningen Midvinterton som tog hem priset för sitt arbete med musikföreställningar, i synnerhet jubileet i februari under musikdagen på Folkets hus.

– Vi har folkmusik med vokaler i fokus, alltså rösten. Då kan det vara allt från jojk till bröstsång, och inte bara svensk folkmusik, sa då Anders Smedenmark.

I samband med utdelningen gjordes även ett hedersomnämnande för Eva Svensson från Nyteboden som gick bort tidigare under sommaren - vars anhöriga fick ta emot diplomet.

2016 fick konstnären Elin Stålhand ta emot stipendiet och 2014 regissören Christoffer Simebjär Tagesson.

Stipendiet är avsett för unga personer ”som är engagerad i olika yttringar av kultur, som exempelvis konst och konsthantverk, musik, skrivande och dans. Du ska ha en anknytning till Olofström” skriver kommunen på sin hemsida.