Konstupplevelse på barnens villkor

Olofström Artikeln publicerades
Konstnären Niclas Hallberg inspirerar barnen i deras skapande.
Foto: Johanna Mörk
Konstnären Niclas Hallberg inspirerar barnen i deras skapande.

Sommarkul intog konstutställning i Längan för en workshop tillsammans med konstnären Niclas Hallberg.

I längan vid Holje Park hölls en skapande workshop för alla barn med sommarlov. Barnen fick måla och skissa, sittandes på golvet och stolarna mitt i den tjeckiska konstutställningen som pågår i Längan just nu.

Barnen målar av verk från utställning ”Walks in nature”.
Foto: Johanna Mörk
Barnen målar av verk från utställning ”Walks in nature”.

– Vi avdramatiserar konstutställningar för barnen genom att ha en workshop på detta sättet. Det blir konst på barnens egna villkor, säger Anna Lundholm som är kultursekreterare i Olofström.

Anna Lundholm berättar att barnen startade dagen med att gå runt i Längan och kolla in utställningen.

– De har gått en inspirationsrunda och tittat på konstverken, sedan har diskussioner inletts, och de har berättat för varandra om vad de har sett i de olika verken, säger Anna Lundholm.

Anna Lundholm pekar bort mot den ena delen av Längan,

– Barnen där borta skissar med pennor. De tränar på att rita av varandra, och på att fånga rörelser. De skissar till exempel på delfinen där borta, säger Anna Lundholm och pekar på en målning, eller på den där kvinnans hår, och pekar på en annan ifrån den tjeckiska utställningen.

Fritidsledaren gav sig på Helena Grocholovás målning med en häst i rörelse.
Foto: Johanna Mörk
Fritidsledaren gav sig på Helena Grocholovás målning med en häst i rörelse.

Konstnären och bildpedagogen Niclas Hallberg har blivit inbjuden dagen till ära.

– Jag har arbetat med konst i snart trettio år, och enormt mycket utomlands. Det känns jätte roligt att bli erbjuden en plats här idag och få skapa tillsammans med, och att inspirera barnen, säger Niclas Hallberg.

Niclas Hallberg arbetar gärna i videoformat och har främst arbetat med olika typer av installationer och performancekonst.

– Måleri är faktiskt det som jag har ägnat mig minst åt, säger Niclas Hallberg samtidigt som ljudet av en rejäl klick akrylfärg kläms ut på assietten bredvid av ett fritidsbarn.

Gert Hoff som är ordförande i Olofströms konstförening tycker att det är positivt att få ta del av skapandet som sker platsen.

– Vanligtvis går vi miste om den delen eftersom att vi kommer in i processen när konstverken är färdiga. Detta ger en helt ny dimension i vårt arbete, säger Gert Hoff

– Hur känns det att få träffa en riktig konstnär här idag?

– Bra, säger ett av fritidsbarnen.

”Jag skissar en svampbob som en ghostbuster” säger ett av barnen.
Foto: Johanna Mörk
”Jag skissar en svampbob som en ghostbuster” säger ett av barnen.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.