Kronan ska pryda diskbänkar

Olofström Artikeln publicerades
Det anrika varumärket Kronan ska åter pryda diskbänkar. På fredag tecknar Volvo Cars avtal med Contura Steel AB som ger företaget rätt att använda varumärket.
Foto:Pär Trulsson
Det anrika varumärket Kronan ska åter pryda diskbänkar. På fredag tecknar Volvo Cars avtal med Contura Steel AB som ger företaget rätt att använda varumärket.

Det anrika varumärket Kronan ska åter pryda diskbänkar.

Contura Steel AB i Mörrum har ingått ett avtal med Volvo som ger företaget rätt att använda symbolen.

Varumärket Kronan blev inregistrerat hos Kungliga Patent & Registreringsverket den 2 januari 1885. Det gör Kronan till ett av de absolut äldsta varumärkena i Sverige.

1927 tillverkades den allra första rostfria Olofströmsdiskbänken med stämplingen Kronan Olofström.

Volvo övertog varumärket Kronan 1969 när företaget köpte det gamla bruket. Det var även då symbolen kom upp på fabriken.

Det är över 20 år sedan symbolen användes på diskbänkar, men genom avtalet är det nu dags igen.

Den nya serien som ska bära namnet tillverkas i Mörrum där det finns en 90-årig tradition av tillverkning av rostfria diskbänkar. Contura Steel tillverkar och säljer i dag standarddiskbänkar under varumärket Ifö.

– Olofström var en gång synonymt med diskbänkar och att efter drygt 20 års uppehåll åter kunna använda Kronan Olofström på våra diskbänkar är otroligt roligt och spännande, säger Patrik Jarlhage, vd Contura Steel AB i ett pressmeddelande.

På fredag tecknas avtalet mellan Contura Steel och Volvo. Förhoppningen är att den nya satsningen ska leda till ökade volymer och därmed fler arbetstillfällen.

– Både Volvo Cars i Olofström och Contura Steel AB har gemensamma rötter från Olofströmsverken, som etablerades redan 1735, och med Kronan-Olofström knyter vi an till vår långvariga lokala förankring i regionen. Vi anlitar i hög grad lokala underleverantörer och ökade volymer ger på sikt både dem och oss möjlighet att erbjuda arbetstillfällen, avslutar Patrik Jarlhage.