Lägsta arbetslösheten på åtta år

Olofström Artikeln publicerades
Arbetsförmedlingen i Olofström.
Foto:Jan Hinderson
Arbetsförmedlingen i Olofström.

Arbetslösheten i Olofström är nu den lägsta på åtta år.

Men det är fortfarande en bra bit kvar till läget före finanskrisen.

630 personer, eller 10,3 procent av arbetskraften, är nu utan jobb i Olofström enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen.

– Under det senaste året är det framför allt sysselsättningen inom industrin som tagit fart, säger Victor Tanaka som är analytiker på Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Han berättar att i september krisåret 2009, efter stora varsel på Volvo och andra Olofströmsindustrier, var 903 personer, eller 13,7 procent, arbetslösa.

– Sedan dess har arbetslösheten hållit sig på en hög nivå. Noteringen från september i år på 10,3 procent är den lägsta på åtta år.

Victor Tanaka berättar att från 2013-14 ökade vårdsektorn och fram till för något år sen var det stor tillväxt inom utbildningsområdet.

– Det innebar att främst kvinnornas andel av arbetslösheten minskade. Men det senaste året har ökningen inom offentliga sektorn stannat upp och kvinnoarbetslösheten har ökat något.

– Istället är det industrin som nyanställer och det innebär också att arbetslösheten minskar snabbast bland männen.

– Det gäller hela Blekinge, men jag utgår från att det är samma tendens i Olofström.

Men även om läget förbättrats, inte minst inom industrin är det fortfarande långt kvar ner till de arbetslöshetsnivåer som rådde åren före krisen:

– På den tiden hade Olofström väldigt låg arbetslöshet. I september 2008 låg arbetslösheten på 6,1 procent eller 378 personer. Och året innan samma tid var bara 269 personer arbetslösa i Olofström - men det var ovanligt lågt jämfört med åren innan, berättar Victor Tanaka.

Blekinge och Gävleborg brukar "tävla" om vem som har högst ungdomsarbetslöshet:

– Den är fortfarande hög, och Blekinge ligger nu lite över Gävleborg. Men i båda länen har ungdomsarbetslösheten sjunkit kraftigt - och sjunkit mer än i de län som redan har låg ungdomsarbetslöshet.