Litauenhjälpen börjar med julförsäljning

Olofström Artikeln publicerades

Sedan ett år tillbaka har Litauenhjälpen i Olofström en ny lokal med second hand-försäljning.

– På lördag startar vi med vår julförsäljning, säger Siv Stjernkvist, en av många aktiva medlemmar som i går började packa upp julsakerna.

Lokalen ligger på Västra Storgatan 19. På nummer 15 tar medlemmarna varje torsdag emot kläder och saker på sitt insamlingsställe.

Alla saker resulterar varje år i flera hjälpsändningar till Litauen.

– Över 1?000 lastbilar har gått iväg genom åren, en varje månad, säger Ann-Britt Aronsson. Numera är det mest till privata hem. Vi har flera projekt igång, bland annat renoveringar av hus och bidrag till opera­tioner.

För Olofströms del har hjälpsändningarna pågått sedan 1994, då verksam­heten startade, först inom Pingstkyrkan.
–??Annars har Litauenhjälpen funnits i 20 år, ­säger Ann-Britt Aronsson. Vi finns i Lomma, Olofström, Jämjö, Åhus och Bräkne-Hoby.

Varje år görs en särskild julresa då flera gymnasieelever finns med på resan till Litauen.
– Det är elever som gör det som ett projektarbete. Vi har haft elever från Olofström också, men inte i år, säger Ann-Britt Aronsson.

1998 fick man sin lokal på Västra Storgatan 15. Den senaste på nummer 19 fick man för ett år sedan.
– Det var då vi kom på att vi skulle starta en ­secondhand-butik, säger Ann-Britt Aronsson. Det har gått jättebra. Lokalen är välfylld.

Från golv till tak trängs kläder och prylar av alla slag. Här finns allt och lite till. Butiken håller öppet varje lördag, medlemmarna turas om att vara där och på insamlingsstället.

Under de kommande veckorna kommer butiken att präglas av julsaker, allt från pynt till lucialinnen, tomtekläder och pepparkakskläder.

Siv Stjernkvist var en av medlemmarna som i går började plocka fram allt det juliga.
– Här finns många fina saker, jag tror att det blir ett stort intresse, säger hon.