Misstänkt skabbräv fortfarande inte hittad

Olofström Artikeln publicerades
Den misstänkta skabbräven i Olofström är fortfarande inte hittad.
Foto: Privat
Den misstänkta skabbräven i Olofström är fortfarande inte hittad.

En skyddsjakt har inletts på vad man misstänker är en skabbräv i Olofströmstrakterna.

Ett flertal personer har under förra veckan fått syn på en misstänkt skabbräv på flera platser i kommunen. Flera samtal inkom till skyddsjägarna i Olofström och inringarna anmälde att de sett en räv som de misstänker var svårt drabbad av skabb.

Jägarna gav sig ut på jakt efter räven under torsdagen utan att lyckas få tag på den.

Under helgen inleddes därför en skyddsjakt där en skyddsjägare har satt ut fällor i de aktuella områdena för att få tag i räven. Men fällorna gav ingen lycka och Jimmy Norrman, skyddsjägare i Olofström, berättar mer om jakten efter den misstänkta skabbräven:

– Nej, den är fortfarande inte hittad. Vi har varit ute efter den men inte lyckats fånga den. Däremot har vi fällor ute och jägare som kontrollerar områdena med jämna mellanrum.

– Det är svårt att ta rävar i fällor, man får invänta dem, berättar han.

Nu ber skyddsjägarna i Olofström allmänheten om hjälp.

– Det bästa vi kan göra är att vänta på att någon ska ringa som har räven på sin tomt. Då kan vi ta den i mån om säkert skott och om platsen inte är mitt i samhället.

Jimmy berättar att det kan ta upp till flera veckor innan en skabbräv hittas.

– Skabbrävar rör sig ofta vid komposter eftersom de inte kan jaga. De har inte den energin. Det är viktigt att folk ringer till oss direkt när dem ser den.

– Vi har haft en del som ringt en timme efter att de sett den och då är det försent, så ring direkt när ni ser den på tomten, uppmanar Jimmy Norrman.

Rävskabb kan smitta både hundar och katter och kan vara mycket allvarligt om inte rätt behandling sätts in.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.