Moderaterna vill ha mobilfria förskolor

OLOFSTRÖM Artikeln publicerades
Moderaterna vill ha förbud mot smartphones och surfplattor i förskolorna.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Moderaterna vill ha förbud mot smartphones och surfplattor i förskolorna.

Moderaterna vill ha bort smartphones och surfplattor från kommunens förskolor.

– Det finns stora risker med den strålning som barnen utsätts för, skriver Britta Lindgren i en motion till kommunledningsförvaltningen.

Britta Lindgren säger också att det med jämna mellanrum kommer rapporter om strålning och vilka risker det innebär för människan.

Risken att drabbas av hjärntumör sägs öka med den nya tekniken.

– Yngre barn är speciellt utsatta därför bör vi sträva efter en i möjligaste mån strålningsfri skola, menar Britta Lindgren.

Även de vuxna som jobbar inom förskolan bör förbjudas att ha sina mobiler påslagna under arbetstid och att förskolorna ska vara fria från wifi.

Det tycker i alla fall moderaterna.

– Förbud mot wifi förskolor finns redan i vissa andra länder och här har vi ju länge pratat om att begränsa skärmtiden för barn.

Lindgren anser att barnen inte behöver tekniken till hjälp vare sig när de ska leka eller för inlärningsmoment.

– De är så kreativa i sig själva och det finns så mycket annat pedagogiskt materiel som är mer hälsosamt och utvecklande för barn.

Kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S) anser att motionen varken är framtidsinriktad eller verklighetsförankrad.

På sin facebooksida skriver hon:

– Nog för att vi ska ha en säker och bra miljö på våra skolor, där vi minimerar utsatthet för strålning och kemikalier, men att ta bort smartphones och surfplattor i skolan? Hur tänker man då?