Ett helt samhälle är i chock

Olofström Artikeln publicerades
Foto:Gunnel Persson

Ett helt samhälle är fortfarande i chock efter tragedin då en 13-årig pojke knivskars till döds, strax utanför centrala Olofström.

– Det är helt ofattbart. Vi är ett litet samhälle och vi måste stå samman nu, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S)

Sydöstran har tidigare berättat om att en ung pojke knivskars av en jämnårig pojke i ett skogsparti vit Brocenter strax utanför Olofströms centrum.

Den knivskurne pojken avled senare på sjukhuset i Kristianstad på torsdagskvällen.

Varför pojkarna befann sig på platsen vid det aktuella tillfället eller varför minst en av dem bar kniv vill polisen inte uttala sig om i nuläget.

– Vi brukar vara återhållsamma under tiden som det pågår en utredning och det är extra känsligt nu eftersom det rör sig om barn, säger Anders Knutsson, chef för lokalpolisområde Karlshamn, där också Olofström ingår.

Läs mer: Krissamordnaren: "Tryggt på skolan trots tragedin".

Lokalpolischefen säger också att man inte vet varför det uppstod bråk mellan ungdomarna.

– Även om visste så skulle vi inte gå ut med den uppgiften. Det jag kan säga att det finns en 13-åring som är misstänkt för dråp alternativt mord.

Läs mer: Skolchefen: "Vi måste prata om det som har hänt".

Enligt uppgifter till Sydöstran så finns det heller inga vittnen till händelsen och det gör att utredningen blir än svårare att genomföra.

– Teknisk undersökning genomfördes på platsen redan samma kväll och den fortsätter i dag fredag.

– Vi försöker samla ihop en bild och jobba därefter, säger Anders Knutsson, som i övrigt är väldig förtegen om vad polisen vet och inte vet.

– Det här är oerhört tragiskt och väldigt känsligt, framför allt för de inblandade.

Den misstänkte pojken är fortfarande inte hörd av polisen och när det ska ske är oklart.

– Med tanke på hans unga ålder så är han omhändertagen av de sociala myndigheterna men vi räknar med att kunna förhöra honom rätt snart.

Läs mer: Socialchefen: "Det är tragiskt för hela Olofström".

I övrigt så säger Anders Knutsson att polisen kommer att vara en del av den krisledning som upprättats runt om i samhället.

– Vi har patrull på plats på Högavångsskolan där pojkarna hade sin skolgång för att stötta och svara på frågor från elever och lärare.

På kommunhuset hade man på fredagen tänt ett ljus till minne av den avlidne och det rådde en tryckt stämning bland både politiker och tjänstemän.

– Vi är chockade och bedrövade och vi undrar förstås hur det har kunnat hända. Ett barn i vår kommun har mist sitt liv. Våra tankar går till pojken och hans familj, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S)

Hon säger också att man höll en tyst minut på samtliga skolor i kommunen vid niotiden på fredagsmorgonen.

Läs mer: Kyrkorna håller öppet för sorgearbete.

Frågorna om det hade gått att förhindra och om det är möjligt att tragedier likt den här går att förhindra i framtiden lämnas obesvarade för tillfället.

– Det är väl frågor som vi alla ställer oss i en sådan här situation. Vi får se vad polisutredningen visar, jag har full förtroende för polisens arbete, säger en märkbart tagen Sara Rudolfsson

Polisen fortsatte sin tekniska undersökning i skogen på fredagseftermiddagen men enligt pressinformatör Robert Loeffel så letade man inte efter något specifikt föremål.

– Det görs alltid en grundlig undersökning när sådant här händer.

När polisens utredning är klar säger han sig inte kunna svara på.

– Nej, och när den är klar så kommer den att läggas ned och hamna under sekretess. Ingen kommer att åtalas för det här brottet eftersom det handlar om minderåriga.

Bakgrund: Under fredagsmorgonen har både polis och kommunanställda suttit i krismöte för att diskutera torsdagens tragiska händelse där en ung pojke avled efter ett misstänkt mord alternativ dråp.

Det här har hänt: Vid 16-tiden i går slogs larm om ett misstänkt våldsbrott utomhus i Olofström. Två skadade pojkar i 13-årsåldern fanns på platsen. Den ena avled senare på sjukhus, medan den andre fick behandling på plats och sedan greps, innan han överlämnades till socialtjänsten. Den jämnåriga pojken är misstänkt för mord alternativt dråp.