Pristagare förklarade universum med lyrik

Jämshög Artikeln publicerades
Sara Rudolfsson (S), Olofströms kommunalråd, delar ut Harry Martinsonpriset till Ulf Danielsson.
Foto:Claes Jonasson
Sara Rudolfsson (S), Olofströms kommunalråd, delar ut Harry Martinsonpriset till Ulf Danielsson.

Ulf Danielsson, professor i teorietisk fysik, mottog på lördagen Harry Martinsonpriset.

– Vilka fina ord, jag är lite omtumlad, sade pristagaren efter kommunalrådet läst motiveringen.

I helgen samlades medlemmar i Harry Martinson-sällskapet för att fira årshögtid. Det var en späckad helg med allt från sedvanliga årsmötesförhandlingar till en utflykt till Österlen.

Lördagen inleddes med att Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson (S) och sällskapets ordförande Åke Widfeldt delade ut det femte Harry Martinsonpriset. I år är det Ulf Danielsson som tilldelas priset.

Danielsson som är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet är bland annat känd för sin forskning kring strängteori och kosmologi. Han får priset för sina folkbildande insatser. Han "är en fri tänkare som ser värdet i att förklara komplicerade sammanhang på ett enkelt sätt och som samtidigt är öppen för skönlitteraturens och inte minst lyrikens möjligheter att skapa bilder av det som är svårgripbart även för en vetenskapsman" lyder bland annat motiveringen.

Ulf Danielsson har en stark koppling till den kände författaren och ser Martinson som en av sina litterära favoriter. Han anser Martinsons sätt att "gestalta den moderna naturvetenskapliga världsbilden är oöverträffat".

– Jag är lite omtumlad, sade pristagaren.

Han gav därefter sig på ett experiment genom att hålla en föreläsning om sitt ämnesfält med hjälp av lyrik av Harry Martinson.

Danielsson tog åhörarna med ut på en resa i universum med dess oändliga avstånd och mörk materia men också in till den minsta av världar med atomer, kvarkar och strängar. Han reflekterade över vår egen litenhet "på den lilla blå pricken".

– Egentligen beror livet mycket på tur och tillfälligheter, slog Danielsson fast.

Lyriken gav gång på gång träffande förklaringar på det som annars är väldigt svårt att greppa.

Ett tydligt exempel är att Martinson i dikten "inflation" från 1948 beskriver universums expansion på ett träffande sätt. Trots att det var långt innan expansionen blev vedertagen i forskarvärlden.

"Existensen vibrerade fram och byggde i varje punkt av det innersta minsta sin darrande boning" är ytterligare ett exempel där lyriken ger en bra förklaring, denna gång om strängteorin.

Vissa av citaten Danielsson använde var också tidigare opublicerade dikter av Harry Martinson.

Martinsonsällskapet kan inte tänka sig en bättre pristagare. Prissumman är på 83 950 kronor och baseras på antalet dagar Aniara var i rymden.

– Jag blev oerhört glad när jag fick veta att det blev han. Danielsson är en ambassadör för Harry Martinson i vårt land, kommenterar Åke Widfeldt utnämningen.