Revygänget bojkottar årets RevyRichard

Olofström Artikeln publicerades

Revygänget i Olofström säger nej till att medverka i årets ”RevyRichard”. Det betyder att det knappast blir någon ”RevyRichard” i år, eftersom det efter Olofströms avhopp nu bara återstår två revyer i länet som vill medverka.

Sedan nio år tillbaka delar P4 Blekinge ut ett revypris ”RevyRichard” för bästa revy i länet.
Nu ser det ut som om det inte blir någon ”RevyRichard” i år. Revygänget i Olofström har meddelat att de inte vill vara med.
Dessutom har Sölvesborg redan aviserat att man i år inte sätter upp någon revy och Karlshamn har tidigare gjort klart att man inte vill vara med i ”RevyRichard”.
– Amatörer i ordets dåliga bemärkelse skall inte bedöma amatörer i ordets goda bemärkelse, säger Revygängets regissör Jörgen Andersson, som regisserade sin första revy i Olofström redan 1995.

Han menar att det inte är värdigt att en jury som inte har kunskaper skall bedöma en revy och fördärva den glädje som många amatörer kämpar sig till varje år.
– Nyårsrevy är så mycket mer än att bara bedöma om kaffe och våfflor är gott nog, säger han.

Jörgen Andersson reagerar på att juryn har en stelbent syn.
– De har synpunkter som om det fanns ett regelverk på hur man skall bedöma en revy. När man fäster sig vid synpunkter som att revyn i Ronneby har en mysig kaffelokal och inte ser vad ensemblen gör, då tycker jag de har fel fokus.
Patrik Sjöstedt, som medverkat i revyn i flera år, vänder sig också mot att ”RevyRichard” fungerar som en sämre upplaga av ”Idol”:
– Jag tycker de gör sig roliga på andras bekostnad. Felet är att de anpassat ”RevyRichard” till radion. Recensionerna, om man nu kan kalla dem det, är korta och innehållslösa, säger Patrik Sjöstedt.
Kan det inte lätt upplevas som att ni är sura för att ni inte blev årets revy i fjol och därför nu väljer att inte vara med?
– Absolut inte, det är inte det som det handlar om. Vi tvekade redan i fjol om att vara med, men nu tycker vi att det får vara nog. Vi har tagit modet och styrkan till oss att säga nej, säger Jörgen Andersson.

Om 42 dagar är det åter skrattfest och nu ökar revygänget tempot. Varje helg framöver plus någon tisdag och torsdag kommer man att jobba med revyn.
Årets revy kommer att bland annat handla om politikernas ökenvandring i vattenfrågan, Bond som fyller 50 bast och en hel del andra lokala rallarsvingar.
– Allt är inte klart, utan vi jobbar som sagt fortfarande på manus.

Revygänget är i år ett tiotal aktörer på scenen och ett halvdussin musiker.
En av de nya i år på scen är Lovisa Rampre som tidigare varit med i revyn i Sölvesborg.
– Det skall bli kul att vara med på hemmaplan. Det bästa med revy är att det inte behöver vara så stenseriöst, säger hon.
Vad är kännetecknet för en bra nyårsrevy?
– Att ensemblen skall ha minst lika roligt som publiken.
Varför finns det ofta en brist på politisk satir i nyårsrevyerna?
– Att ge folk vad folk vill ha är en förolämpning. Man skall ge det som publiken inte visste att de gillade och det de kommer att gilla när de går hem.

Innebär Revygängets avhopp att ni nu kan komma att lägga ner ”RevyRichard”?
– Vi får se. Det är inget beslut som jag tänker ta en söndagskväll, säger kanalchefen på P4 Blekinge Göran Eklund.
Revygängets regissör anser er jury vara amatörmässig. Kommentar? – Jörgen Andersson är fri att tycka vad han vill. Det har jag inga kommentarer till, säger Göran Eklund.