Rockaren som valde böckernas värld.

OLOFSTRÖM Artikeln publicerades
Efter tio år på biblioteket i Kristianstad där Anders Nylander bland annat varit ansvarig för stadens bokfestival är han sedan i slutet av juni i år bibliotekschef i Olofström.
Foto:Jörgen Klinthage
Efter tio år på biblioteket i Kristianstad där Anders Nylander bland annat varit ansvarig för stadens bokfestival är han sedan i slutet av juni i år bibliotekschef i Olofström.

Han är journalisten och rockmusikern som älskar böcker. Möt bibliotekschefen i Olofström Anders Nylander.

Efter tio år på biblioteket i Kristianstad där Anders Nylander bland annat varit ansvarig för stadens bokfestival är han sedan i slutet av juni i år bibliotekschef i Olofström.

När du pendlade mellan Sölvesborg och Borås så körde du förbi här varje veckoslut. Hade du då någonsin en tanke på att du skulle bli bibliotekschef här?

– Inte precis. De ville ha mig och jag ville göra något nytt. Jag hade varit tio år på biblioteket i Kristianstad. Dessutom blev Olofström prisat som årets kulturkommun 2013. Det gjorde det ännu mer intressant, säger han.

Är du med i Salje- och Martinsonsällskapen?

– Nej, det är jag inte. På sätt och vis kan det finnas en fördel i min yrkesroll här på biblioteket att jag står utanför. Samtidigt är det imponerande att vi har två stora författare i vår kommun och dessutom Carl Eldh.

Hade du tidigt siktet inställt på att det var bibliotek som du skulle jobba på?

– Nej, inte direkt. När jag var yngre drömde jag om att bli rockmusiker.  Jag hade rätt många universitetspoäng och visste inte vad jag skulle göra av dem. Så jag sökte bibliotekshögskolan. Något som jag inte ångrar.

Du träffade din fru där också?

– Ja det stämmer. Vi bodde några år i Malmö efter skolan, men när bokhandeln lade ner i Sölvesborg så valde vi att flytta vi till Heidis hemstad för att starta upp bokhandeln igen.

Är biblioteken vår tids dinosaurier på väg att dö ut? Nej, det tror inte Anders Nylander.

– Kanske kommer inte biblioteket inte i framtiden att innehålla böcker, men de kommer alltid att utgöra en viktig mötesplats för människor. Det lånas allt färre böcker, men antalet besökare ökar. Jag tror att det kommer att få en ny roll i framtiden.

Hur menar du?

– Jag täcker biblioteket mer som ett socialt vardagsrum, en social mötesplats. Tillgänglighet är viktigt. I ett led att göra biblioteket mer tillgängligt ska vi öka öppentiderna och pröva idén med att under vissa tider ha obemannade bibliotek. Just nu tittar vi på att införa detta på filialen i Jämshög, säger han.

Meröppna bibliotek är bibliotek som har öppet även då det inte finns personal på plats. Det första öppnade i Veberöd 2009, men trenden sprider sig nu snabbt, då den lockar fler besökare till biblioteken.

Anders Nylander skulle gärna vilja se att biblioteket blev ännu mer tillgängligt och en central mötesplats och kulturcentrum för hela samhället.

– Jag skulle gärna se att man införde soppluncher och kulturella samtal på lunchen. Att man bara på lunchen kan slinka in och få lite kultur och mat på samma gång, säger han.

Till sist, du har som sagt ett förflutet som rockmusiker. Tar du fram basen ibland?

– Det är tyvärr sällan. Jag är fortfarande med i bandet Drug, men eftersom de andra i bandet bor uppe i Östergötland så blir det inte så ofta som vi spelar. allt för sällan, säger Anders Nylander.

Fakta

Anders Nylander

Ålder: 51 år.

Född och uppväxt: Motala.

Bor: Sölvesborg.

Familj: Fru och barn.

Fritidsintressen: Golf, 12 i handkapp.

Tittar: Kulturprogrammet Babel och Skavlan.

Läser: Den norske poeten Stina Stoors senaste bok.

Litterär förebild: Karl Ove Knausgård.

Favortförfattare: Pär Lagerqvist.

Första bokmötet: Klas Klättermus och Vicke Viking och lite senare Ken Follets bok Nålens öga.

Det visste ni inte om Anders Nylander: Har spelat bas i ett rockband.

Tittar på: Skavlan och Babel.

Läser: Just nu läser jag poeten Stina Stoors senaste bok.

Visa mer...