SD: ”Det blir inga tomma stolar”

Olofström Artikeln publicerades
Björn Tenland Nurhadi, Sverigedemokraterna länsordförande.
Foto: Gunnel Persson
Björn Tenland Nurhadi, Sverigedemokraterna länsordförande.

Sverigedemokraterna i Olofström får enligt Valmyndigheten 11 mandat.

– Det finns fler personer i Olofström som vill engagera sig. Jag kan inte säga hur många det är dock, säger partiets länsordförande, Björn Tenland Nurhadi.

Sverigedemokraterna tar fyra nya mandat i Olofström. Enligt nuvarande siffror från Valmyndigheten innebär det 11 stolar i kommunen.

Men frågan är nu om de kan fylla platserna:

– Det finns en risk att vi inte kan fylla med ersättare. Men det ställer bara högre krav på ledamöterna att de ska komma på möterna, säger Björn Tenland Nurhadi till Sydöstran.

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna haft sju stolar i kommunfullmäktige men inte kunnat fylla alla stolar på grund av avhopp.

Partiets länsordförande, Björn Tenland Nurhadi, menar dock att de är säkrade:

– Det blir inga tomma stolar.

– Vi har haft en öppen lista för de som vill ångra sig. Och det finns flera personer i Olofström som vill ställa upp, jag kan inte säga hur många det är dock.

Ordförande för Sverigedemokraterna i Olofström, Niklas Nyström, säger att de har totalt 17 namn med den öppna listan:

– Vi antog en öppen lista för att vi visste att vi skulle göra ett bättre resultat än vad vi kunde fylla, säger han.

– Vi har haft folk som hört av sig, men vi har också letat efter lämpliga personer. Vi har mött många som kanske inte kan så mycket om politik men som fungerar bra att samarbeta med och som har stor potential.

Sverigedemokraternas vallista i Olofström har 10 namn - men förlitar sig nu alltså på personerna som ställer upp i den öppna listan.

Björn Tenland Nurhadi säger att han har mixade känslor efter valet och att de nu letar efter sätt att skapa inflytande i både Olofström och resten av länet:

– Givetvis vill man ha så högt valresultat som möjligt. Men det viktigaste är att få igenom politiken, och det får vi se hur det kommer att gå.

Socialdemokraterna tappar majoritet i Olofström. Vad säger du om det?

– Det var på tiden, säger han.

– Ibland så behövs det press på beslutsfattarna, och den har varit för dålig kan jag tycka i Olofström. Nu befinner de sig i en situation då de måste arbeta med Vänsterpartiet och KD, säger han.