Brottsdömd SD-politiker tvingas lämna fullmäktige

Olofström Artikeln publicerades
Till vänster: Niklas Nyström (SD) under en valdebatt i Olofström.
Foto: Anton Kyhlbäck
Till vänster: Niklas Nyström (SD) under en valdebatt i Olofström.

Sverigedemokraternas länsordförande Björn T. Nurhadi säger till Sydöstran att kommunföreningens ordförande ska avsäga sin förtroendevalda post i fullmäktige.

Niklas Nyström ska under dagen meddelat kommunen om sin avgång.

– Partiets har tittat på Niklas Nyströms ärende. Han är fortsatt icke godkänd kandidat, säger Björn T. Nurhadi, länsordförande för Sverigedemokraterna.

Det var under gården som Sydöstran var först med rapportera att Sverigedemokraternas ordförande i Olofström tagit partiets sista stol i fullmäktige. Niklas Nyström dömdes 2014 för narkotikabrott, och huruvida han är valbar har sedan diskuterats inom partiet:

– Han är informerad om detta. Han kommer lämna in sin avsägelse till diariet i kommunen.

Vid 12-tiden meddelade Niklas Nyström i ett pressmeddelande att han nu har gjort en formell ansökan, om att avsäga sin plats som ledamot, hos kommunen i Olofström.

Enligt Björn T. Nurhadi har partiets utskott, som behandlar den här typen av ärenden, alltså samma hållning som tidigare. Han säger även att han diskuterat fallet med en riksombudsman i partiet.

Vad är det för typ av regler som gäller, i den här typen av fall?

– Olika partier har olika regler. Det finns en anledning till att vi har dem, och det är inget konstigt med det, säger han.

– Det skiljer sig från brott till brott, och det görs en individuell bedömning. Har vi för strikta regler att det inte går att representera oss om man har begått något brott, då fungerar det inte och det är därför vi har ett kandidatutskott.

Niklas Nyström berättade för Sydöstran under gårdagen att han hoppades partiet skulle ha en lättare hållning mot hans förflutna - men att han avsäger sig stolen om partiet så önskar. Den elfte stolen ser nu till att tilldelas Eva Sepsei, som annars är förstanamnet i partiets ersättargrupp, i Olofströms fullmäktige.