Tjejerna fick jobba i grustaget

NÄSUM Artikeln publicerades
Elvira Hatt från Kylinge har aldrig suttit i en stor arbetsmaskin tidigare.
Foto:Clifford Johansen
Elvira Hatt från Kylinge har aldrig suttit i en stor arbetsmaskin tidigare.

Grävskopan lyfter elegant hög efter hög. Inget ovanligt, om det inte vore för att det satt en åttondeklassare bakom spakarna.

I grustaget hos Bröderna Björklunds Grus AB går flera maskiner för fullt. Det är lastmaskiner, grävmaskiner och lastbilar. Stora, tunga fordon som borde inge respekt hos vem som än rattar dessa arbetsredskap.

Men bakom rattarna och spakarna sitter två tjejer som verkligen får prova på vad det innebär att köra tunga maskiner. Det är Elvira Hatt från Kylinge och Emma Eriksson från Näsum. Båda går i åttonde klass och har hörsammat kallelsen om att ge sig ut för att pröva något nytt.

– Jag har inte funderat på vad jag ska välja i gymnasiet ännu. Då är det bra att pröva olika saker, säger Elvira Hatt, kort efter att hon för första gången fått hantera en lastmaskin och fylla skopan med grus.

– Hon är en ren naturbegåvning, säger Jonna Nordström, till vardags lastmaskinist på företaget och den här dagen instruktör åt tjejerna.

– Elvira hanterade det jättebra, jag är imponerad, fortsätter berömmet.

– Det var kul att testa det här. Jag har aldrig kört något så stort innan, bara lite cross, säger Elvira och är inte det minsta avskräckt.

Något hon kan tänka sig att jobba med?

– Ja, det jag har provat hittills har varit ganska roligt att köra.

En bit bort är det Emma Eriksson som får instruktioner om hur man hanterar en stor grävmaskin. Skopan förs försiktigt ner i bergmaterialet, och maskinen vrids elegant så gruset kan tömmas på den plats där instruktören Lars "Blomman" Blomvik anger.

– En ren naturbegåvning! säger han också.

För branschen är det här ett sätt att locka till sig nya medarbetare, inte minst kvinnor som branschen skriker efter.

– Vi vet att kvinnor är eftertraktade i de här sammanhangen, de är försiktigare och kör mjukare. Sedan är det bra med en jämn könsfördelning, säger Lena Björklund, som ansvarar för personal och ekonomi på företaget.

Prova-på-dagen hade gjorts i samarbete med grundskolor och gymnasier. Trots att uppslutningen inte blev så stor är det något företaget tänker fortsätta med:

– Absolut. Det ger mycket uppmärksamhet och jag tror att en del kan börja tänka på detta efter att ha läst om det.