Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Torparfamilj in i Holje herrgård

Berättelsen om de fattiga torparungarna i Hullingaryd mellan Olofström och Kyrkhult blev känd över hela landet  för 30 år sen, tack vare Lala Nilsson. Eller rättare sagt hennes mor Hulda, född 1901 som i en anteckningsbok noggrant noterat hur det var för en  jänta i  början på förra seklet
OLOFSTRÖM • Publicerad 9 december 2017
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hulda och kamraten Ester Månsson vid konfirmationen i Jämshög den 23 maj 1915.
Hulda och kamraten Ester Månsson vid konfirmationen i Jämshög den 23 maj 1915.Foto: Hjalmar Persson

Det var fattigdom men också glädje, förnöjsamhet och styrka att vilja gå vidare. Episoder som har mycket att förmedla till dagens människor. Inte minst släkten, påpekade hon när hon 1985 överlämnade anteckningsboken till Lala. Hulda börjar med sina allra första minnen och rapporterar fram till sin konfirmation. Som när bruksdisponentens hustru ville adoptera Hulda sen hon och systern bjudits på middag när de var och tiggde.

Fascinerande är berättelserna om hur katten Monke kommer hem med ekorrar som mor flår och sen kokar soppa på och när bondgårdens  hund Leo krafsar på dörren. När man öppnar har han ett nybakat bröd i munnen. Det var gårdens pigor som i smyg stoppat brödkakan i munnen på honom med order att han skulle springa ner till Boddatorpet. Brödet var lite dregligt men mor tvättade av det medan barnen kramade Leo. Sen njöt man av det nybakade. Mor Johanna Persdotter var född  1876 i Brännarebygden  och levde ensam med sex barn. Fadern Sven Olsson var född 1873 i Holje. En kort tid innan det sjätte barnet, Elin föddes tog han ut flyttningsbetyg till Canada. Han hade fått biljett av sin bror och reste dit och väl på plats mutade han in en farm. Men han blev mördad, har Hulda berättat senare, i  Volvos jubileumsbok 1985, samma år som hon överlämnade sin  anteckningsbok till Lala. Den skickades två år senare in till till Hemmets Journals stora berättartävling. Bland 327 insända manuskript vann Lala första pris på 5 000 kr.

Annons

Men åter till barndomen.

Hulda var fem år när man gick till julottan i Jämshögs kyrka. När prästen klädd i mässärk inledde trodde Hulda att det var Jesus själv som stod där...I boken skildras också utvecklingen i samhället. Huldas mor hade fått jobb på bruket och varit där i några dagar. Det var bonden som ägde marken där torpet låg som varnade hennes för de röda socialistiska arbetarna och han krävde att hon skulle sluta. Hulda började i skolan som låg i närheten och hon tyckte om detta. Med klassen fick hon göra sitt livs första tågresa som gick till Mörrum. Mor hade gett henne 75 öre till biljetten. En upplevelse var också första bilturen. Lärarinnans bror från Arlöv bjöd på skjutsen. Hon tyckte det var konstigt att bilen flyttade sig utan att det var några hästar förspända. På bruket var det storstrejk 1909 som det också rapporteras om.Ännu en historisk dag för Hulda var när hon fått åka med ett nygift par  till Malmö och Baltiska utställningen 1914, året då första världskriget  började. Där bjöds hon för första gången på restaurang och tur i spårvagn.. I torpet hade det varit högtidsstunder när man serverades torra brödkanter som blötts till kaffesoppa.

– Vi älskade detta fattiga hem och backarna däromkring, skriver hon.

Sammanfattningsvis är det en skildring som hävdar sig mycket väl i den nordvästblekingska författarbygden. Det är Åke Björkhem i Hullingaryd som hittade veckotidningen där Hulda prisades med 5 000. Även Jan Johansson och Rolf Olsson har lagt tidspussel..

Tore Gillberg
Annons
Annons
Annons
Annons