Ubåtskränkningen blev pr-grej

Olofström Artikeln publicerades
Statsminister Torbjörn Fälldin som avslöjade att ubåten i Karlskrona hade kärnvapen ombord, träffade Ove Persson på en invigning i Ljusdal.
Foto:Tore Gillberg
Statsminister Torbjörn Fälldin som avslöjade att ubåten i Karlskrona hade kärnvapen ombord, träffade Ove Persson på en invigning i Ljusdal.

Det har gått 35 år sen länsturistchefen Ove Persson startade Blekingeprojektet där Idrott, Turism och Näringsliv samarbetade för att öka Blekinges slagkraft. Och icke minst att få ungdomsarbetslösheten att minska. Många unga flydde länet efter gymnasiet och detta var ett stort problem för idrotten.

– Då dök den sovjetiska ubåten 137 upp på arenan, i Karlskrona skärgård och grundade på sitt sätt projektet, säger Ove Persson. Han hade kontakt med utrikesdepartementets presstjänst som berättade att ubåten var den mest förekommande nyheten i utländska media. Annars brukade det vara idrottsnyheter.

Projektet uppmärksammas nu eftersom Halmstads kommun startat samma sak för att lyfta staden och kommunen. Bordtennisstjärnan Jörgen Persson som var med i Olofström, är nu också ett dragplåster.

Ove fick en projektgrupp där många länsorgan ingick, inte minst viktig var den idrottsintresserade länsarbetsdirektören Börje Jönsson som hade statliga pengar att satsa. En annan deltagare var dåvarande Sveriges Turistråd. Idrottsstjärnor ställde upp som ambassadörer på utställningar, mässor och föreläsningar. Olofström knöt till sig bordtennislandslaget som åren 1991-93 bodde på hotell Aniara i 13 veckor. Här spetsades formen inför VM i Chiba i Japan och i Göteborg och OS i Barcelona där det blev storslam är för bl a Jan Ove Waldner, Jörgen Persson och Peter Carlsson.

I idrottshallen spelades fyra landskamper som tv-sändes, bl a finalen i Europacupen mot Tyskland. Intresset var så stort att även dåvarande Östtyskland var på plats. Det berättar dåvarande fritidschefen i kommunen, Gösta Rörstrand.

Han konstaterar att projektet var en bra affär för Olofström.

– Kommunen satsade 50 000 kronor och fick i gengäld behålla 16 bordtennisbord med nät och hagar som var värt mycket mer. Varje träningsläger varade från måndag till fredag middag. Och det var hotellet som stod för mat och husrum. I över tre månader! En affär i Olofström som gynnades var spelbutiken där bt-stjärnorna satsade friskt på hästar.

Flera landslag kom till Blekinge, bl a det alpina med Stenmark i spetsen och många fotbollstränare bjöds in för att ta del av de fina träningsmöjligheterna på våren.En samarbetspartner var dåvarande Linjeflyg.En säsong anordnades 70 träningsläger varav 45 på Hanöhus. Hotellet hyrde även plan i Gualöv där Roy Hodgson var med Malmö FF den 24 mars 1985, enligt föreningens gästbok där han tackar för föreningens gästvänlighet.

Blekingska idrottsstjärnor deltog i projektet under namnet Team Blekinge, bl a Annelie Österström, Glenn Sevestedt, Miro Zalar och Kent Olsson.

– Projektet resulterade i elva nya tjänster, lika många som i ett fotbollsläger, säger Ove som bor i Malmö sen han lämnade Olofström. Där jobbade han bl a för Malmö FF och ett flygbolag samt som annonschef på en turismtidning. Minnena från Blekinge är många. Att projektet blev lyckat bidrog rekorduppslutningen av journalister vid O-ringens 5-dagars i orientering till. De var nära 400 och rekordet står sig än i dag.