Utflykt miljontals år tillbaka

Olofström Artikeln publicerades
Kalkbrottet är en unik miljö med 2 000 arter av växter och djur. I bostäderna precis ovanför kan människorna bo hemma men som på hotell, enligt reklamen.
Foto:Tore Gillberg
Kalkbrottet är en unik miljö med 2 000 arter av växter och djur. I bostäderna precis ovanför kan människorna bo hemma men som på hotell, enligt reklamen.

Som journalist brukar man servera nyheter men i dag handlar det om besök på platser som har sin grund 60-80 miljoner år tillbaka.

Yngst är Limhamns kalkbrott som då låg i södra Tyskland och äldst Havsdrakarnas lämningar i Bromölla med omnejd som då befann sig där Medelhavet nu breder ut sig. Upprinnelse till denna svindlande tidsresa var en vanlig utflykt med en förening för avsuttna journalister.

Utflyktsbussen kunde lätt köra ner i kalkbrottet med en guide som är projektledare för det forna tropiska havet som nu är naturreservat. Mellan åren 1866-1994 bröts kalk som sen blev cement och verksamheten hade sin storhetstid på 60-talet. Resultatet blev en 1 300 meter lång, 800 meter bred och 70 meter djup håla som naturen snabbt tagit befälet över. Den har en egen klimatzon med 2 000 arter djur, växter och svampar och här finns gott om hajtänder och två fossil av krokodil har hittats. Men allt är beroende av ström som driver pumparna vilka kör ut 300 kubikmeter vatten i timmen som hamnar i Öresund. Utan dem hade detta varit en stor sjö.Två mindre sjöar finns som grävdes för att säkra stadens vattenförsörjning under andra världskriget. I dem finns ålar som är över 70 år och de släpptes ner för att hålla rent. De får aldrig uppleva Sargassohavet.

Det var Skånska Cementgjuteriet som drev verksamheten och det blev grunden till dagens Skanska. Byggnaderna som de uppförde intill jättehålan är i dag livsstilsboendet Victoria Park. Den rödlistade grönfläckiga paddan som finns i brottet har vid något tillfälle emigrerat upp för den branta väggen och kastat sig i lyxboendets swimmingpool. Rådjur klarar också att ta sig upp och ner. Hare, grävling, räv, svan, pilgrimsfalk, brun kärrhök, backsvala är andra invånare. Det är en unik fauna och flora. Som tex fyra svampsorter som inte finns någon annan stans i landet. Gulörten är unik för hela Norden. Det gäller också charlatantisteln. Det senaste tillskottet var en idrottsförening som ordnade en löpning. Av säkerhetsskäl är området inte öppet för allmänheten. Men via gatukontoret kan man komma in med guide som kostar 1 500 kr på kontorstid. I slutet av oktober är det öppet en söndag för allmänheten. Och det rekommenderas, en fascinerande upplevelse av Skåne i ny synvinkel.

Betydligt lättare är det att ta del av fossilerna i Bromölla. I järnvägsstationen finns en permanent utställning över vad havsdrakarna och övriga innevånare i krithavet lämnade efter sig. Som musslor, bläckfiskar, koraller, hajar, rockor och krokodiler. På fältstationen i Näsum kan man gå på guidad fossiljakt och handgripligen komma i kontakt med dem. Här har det mesta av de svenska dinosauriefossilen samlats in vilket gör platsen unik för Skandinavien.. På torget står keramikfontänen Scanisaurus som 1971 skapades av konstnären Gunnar Nylund. Den föreställer två svanhalsödlor som solar sig på en klippa på Ivö och uppges vara världens största mosaikfontän.

Havsdrakarnas hus är ett samarbetsprojekt med många inblandade och den som står för skapelsen är Filip Lingren, Bromöllabo som på sin tomt bara har 27 meter ner till krithavet. Vid en brunnsborrning kom det upp massor av ostronskal och hajtänder.

På frågan om det finns något samband mellan Limhamns och Bromöllas geologiska historia svarar han både ja och nej. De tillhör ju olika tidsepoker, Bromölla den äldre, krita. Det finns flera teorier men en är att vår planet utsattes för olika katastrofer, bl a vid Mexikanska golfen vilket innebar att dinosaurerna drog sin sista suck. Men det finns djur som klarade sig, maneten är en seglivad rackare som varit med i 600 miljoner år.