Trädgårdsföreningen söker nya krafter

Olofström Artikeln publicerades
Ivar Olsson och Helena Johansson Wyöni skiner upp när de berättar om lika träffar som föreningen har haft."Det skär i hjärtat när vi pratar i föreningen om att den måste ställas vilande.", säger Helena. 3 bilder
Foto:Anton Kyhlbäck
Ivar Olsson och Helena Johansson Wyöni skiner upp när de berättar om lika träffar som föreningen har haft."Det skär i hjärtat när vi pratar i föreningen om att den måste ställas vilande.", säger Helena.

I november håller trädgårdsföreningen ett ödesdigert möte. Då ska medlemmarna bestämma om framtiden för föreningen:

– Vi letar efter nya friska krafter, säger ordförande Ivar Olsson.

I värsta fall kan Olofströms trädgårdsförening stå vilande nästa år berättar nu Helena Johansson Wyöni och ordförande Ivar Olsson.

– Jag försöker rädda det som kan räddas kan. Föreningen måste fortsätta finnas och därför ställer jag min plats som ordförande till förfogande för att få in lite nya krafter, säger Ivar Olsson.

Förra året firade föreningen 85-årsjubileum.

På grund av medlemsbortfall har engagemanget sjunkit. År 2000 hade föreningen 470 medlemmar - i dag ligger siffran på 129.

– Samhället har förändrats mycket på kort tid. Våra medlemmar har inte lika mycket tid till föreningslivet som förr, säger Helena Johansson Wyöni.

– Vi hoppas på mer samarbeten med kommunen för att vända trenden. Men vi behöver nya friska krafter också, säger hon.

På ett år har föreningen ungefär 24 aktiviteter. Men det är bara en liten trogen grupp som har tid att engagera sig, berättar Ivar Olsson och Helena Johansson Wyöni.

– Så kan vi inte ha det i längden. Men trots de svårigheter vi har så ser vi fortfarande möjligheterna med föreningen, påpekar Ivar Olsson.

Intresset för växtligheter har Helena Johansson Wyöni fått med sig från barnsben. Hon tycker att former och färger i trädgården är det som lockar mest - och att lyssna på syrsorna när de spelar i rabatterna.

– Och sen nyttan som växter har, och deras livscykel. Det är så himla intressant, säger hon.

Ivar Olsson däremot är gammal småbrukarson och har älskat blommor så länge han kan minnas - han trivs bäst i växthuset.

– Jag vill helst ha de största blommorna och de tomaterna. Jag är lite tävlingsinriktad på det sättet, säger han.

Föreningen har bland annat engagerat barn och föräldrar i "så ett frö-dagen" då kommunens skolelever fick ta med sig ett frö hem - som tillexempel tomat, chili, krasse - och ta hand om.

Helena Johansson Wyöni berättar att ett intresse för trädgårdslivet inte behöver vara så komplicerat:

– Man måste inte ha en trädgård för att kunna ha ett intresse. Jag har en väninna som kan njuta av sina köksväxter hela året i sin lägenhet. Du gör din egen trädgård brukar jag säga, Helena Johansson Wyöni.