Vännerna startade elfirma

Olofström Artikeln publicerades
26-åringarna och barndomsvännerna Erik Halling och Joakim Andersson valde att våga satsa och startade företaget Elfirman i Västra Blekinge.
Foto:Pär Trulsson
26-åringarna och barndomsvännerna Erik Halling och Joakim Andersson valde att våga satsa och startade företaget Elfirman i Västra Blekinge.

Barndomsvännerna Joakim Andersson och Erik Halling lämnade sina fasta jobb för att bli entreprenörer. Sedan ett halvår driver de Elfirman i Västra Blekinge.

– Det är en satsning för framtiden, säger Joakim.

Joakim och Erik har följts åt sedan högstadiet. Även under gymnasietiden på Nordenbergsskolan gick de i samma klass och då på elprogrammet.

Efter att de jobbat på olika elfirmor under några år fick båda jobb på Racks i Olofström. Där började killarna prata om att de borde starta eget. Efter semestrarna ifjol gjorde duon slag i saken.

– Vi såg det som en utmaning och något som vi gör för framtiden. Om vi inte gjort det nu hade risken varit att det aldrig blivit av, säger Erik Halling.

Elektrikerbranschen är hårt reglerad och vägen till att starta en egen elfirma är lång. Det krävs att en person på företaget skaffar en så kallad allmän behörighet. För att få lov att ta den behövs förutom elprogrammet på gymnasiet också 1 600 timmars praktik och därefter tre år som yrkesverksam inom branschen.

Joakim tog den allmänna behörigheten genom att läsa på distans samtidigt som han jobbade som elektriker inom industrin. Det tog 5-6 månader och innebar många turer ner till Malmö.

Killarna berättar att många därför blir förvånade när de som 26-åringar driver eget.

– Vår gamla gymnasielärare var imponerad, säger Erik med ett leende.

Duon kände att de hade ett stort gemensamt kontaktnät vilket var avgörande för att de skulle våga ta steget och köra igång aktiebolaget. Mycket tid och pengar har lagts ner för att starta verksamheten. Nya bilar och kläder har köpts in.

– Och sedan var saker som bokföring helt nytt för oss. Visserligen har vi hjälp av en revisor men det har ändå varit mycket att lära, säger Erik.

Beslutet att ändå våga stå på egna ben har de hittills inte ångrat, snarare tvärtom.

– Det har faktiskt gått över förväntan. Jag tycker vi kompletterar varandra på ett mycket bra sätt och det är hela tiden mycket att göra, säger Erik.

Att det blir långa dagar och att jobbet egentligen aldrig vilar är de fullt införstådda med. Nu har duon så pass mycket att göra att de redan nu funderar på att ta in en lärling.

– Det blir vår nästa utmaning.

Profil

Erik Halling och Joakim Andersson

Erik Halling

Ålder: 26

Bor: Olofström

Familj: Särbo med flickvän i Karlskrona som pluggar till sjuksköterska

Fritid: Har en del uppdrag, sitter bland annat som ordförande i Susekullen

Joakim Andersson

Ålder: 26

Bor: Olofström

Familj: Sambo och ett barn plus ett andra på väg

Fritid: Familjen

Visa mer...