Vårdcentral missade skelettsjukdom

Olofström Artikeln publicerades
IVO menar att läkaren borde gjort en från grunden ny undersökning vid andra tillfället, en månad senare.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
IVO menar att läkaren borde gjort en från grunden ny undersökning vid andra tillfället, en månad senare.

En patient uppsökte läkare två gånger med smärtor i underarmen, och efter andra gången åkte hon utomlands för att få rätt diagnos.

Det började med smärtor i en underarm, hösten 2016.

Då uppsökte kvinnan en läkare som kunde konstatera att det var på grund av överansträngningar till följd av för mycket cellospelande.

Men hennes smärtor gick inte över trots medicin och sjukgymnastik, och föräldrarna blev allt mer oroliga, skriver inspektionen för vård och omsorg.

”Läkaren gjorde samma bedömning en månad senare” står det, men begärde en remiss till ortoped eller röntgen. Det nekades dock eftersom det handlade om det handlade om en mjukdelsskada, som konstaterades vid första besöket.

Kvinnan åkte senare utomlands. Där uppsökte hon läkarvård och fick en röntgen, och då kunde de utländska läkarna konstatera att det hade uppstått oklara skelettförändringar i hennes underarm. Väl hemma i Sverige informerades vården och kvinnan kunde genomgå rätt undersökningar och få rätt diagnos.

Inspektionen för vård och omsorg ställer sig kritiska till att det inte genomfördes en ny undersökning när patienten dök upp en månad senare och fortfarande bar på smärtorna.