Växtverket – växer så det knakar

Olofström Artikeln publicerades
Elvin Jakus (i mitten), föreståndare på fritidsgården Växtverket, här tillsammans med elevstödjaren Mohammad Mouayed Zarak och fritidsledaren René Desaix.
Foto: Anton Kyhlbäck
Elvin Jakus (i mitten), föreståndare på fritidsgården Växtverket, här tillsammans med elevstödjaren Mohammad Mouayed Zarak och fritidsledaren René Desaix.

Ett händelserikt år – och en storsatsning tillsammans med ungdomarna själv som burit frukt.

– Vi har verkligen fått ett lyft med mer besökare, framförallt tjejer, berättar fritidskonsulenten Lena Nilsson.

Antalet besökare till fritidsgården Växtverket har mer än fördubblats under året, till runt 360 ungdomar i veckan. Bakom de positiva siffrorna ligger en medveten satsning där ungdomarna själva har varit involverade i renoveringen av gården.

– Det känns som hela verksamheten fått ett verkligt lyft! Det är en helt annan känsla att komma in på fritidsgården nu. Det är mattor på golven, ungdomarna tar av sig skorna. Det är lugnare, dämpat och mer hemkänsla, tycker Lena Nilsson, fritidskonsulent i Olofström.

Det var i januari i fjol som man tog ett rejält omtag kring verksamheten, man anställde Elvin Jakus som ny föreståndare och utökade öppettiderna.

– Innan hade vi en skatepark inomhus, den som är ute finns kvar, men nu har vi gjort en multihall, där vi lagt in nytt golv och istället kan ha ett 15-tal olika aktiviteter. Det tilltalar fler vilket har lockat nya besökare, berättar hon.

En kul detalj är att de ansvariga för gården sneglat på forskning när det gäller vad som är viktigt för just tjejer, vad man vill ha av en mötesplats.

– Vi har tagit del av rapporter kring det, det har varit både givande och roligt. Det har visat sig att tjejer gärna vill ha lite mysigt också, inte ha det så stort och öppet.

– Sedan gör vi också mer saker som vanligtvis tjejer tilltalas av, som styling, mode, smink och fix.

Nästa år vill man bli ännu bättre på att nå ut med budskapet: ”Kom till Växtverket!”

– Det är vår nästa utmaning, att hitta nya kanaler ut till ungdomarna. Vi är på Facebook och Instagram, men det känns som det är för många vuxna där och att de lämnat för andra forum där Växtverket inte är.