Knut Hahnsskolan ska kameraövervakas

Ronneby Artikeln publicerades
Den nya säkerhetssatsningen på Knut Hahnsskolan innebär 30 kameror och passerkort till alla elever. 2 bilder
Foto:Saga Miketinac
Den nya säkerhetssatsningen på Knut Hahnsskolan innebär 30 kameror och passerkort till alla elever.

Till skolstarten höjs säkerheten återigen på Knut Hahnsskolan.

30 övervakningskameror installeras och eleverna utrustas med ID-kort.

Det senaste året har Sydöstran rapporterat om flera incidenter på Knut Hahnsskolan. Under vårterminen har skolan bland annat haft väktare på plats för att höja säkerheten. Nu är det dags för nästa steg i trygghetssatsningen. Skolområdeschef Ronny Mattsson förklarar att det inte är en reaktion på en särskild händelse, utan att det ligger rätt i tiden.

– Det är på grund av de förändringar som har skett. Vi är absolut inte den enda skolan som tittar på detta, säger han.

Han har diskuterat frågan med många skolchefer och ser samma utveckling på flera platser i landet. Främst är kamerorna en förebyggande åtgärd som många skolor tittar på.

– Vi vet att det finns droger i omlopp, till exempel. Vi har 850 elever och 100 anställda som rör sig på skolan varje dag, det är klart att det finns en risk att det saker i en sådan miljö, säger han.

De 30 kamerorna kommer att sättas upp vid in- och utgångar och i utrymmen där det rör sig mycket folk. Utplaceringen av kamerorna har gjorts med hjälp av en säkerhetskonsult. Målet är att de ska vara färdiginstallerade när höstterminen startar eller strax därefter.

– I runda slängar pratar vi om en investering på mellan 400 000 och 500 000 kronor, säger Ronny Mattsson.

Dessutom får varje elev ett passerkort med namn och foto vid skolstarten. Korten kommer att vara utrustade med ett chip som kan användas för in- och utpassering.

– Vi har pratat med flera fackförbund, personalgruppen och elevrådet. Reaktionerna har mestadels varit positiva. Alla vill ju kunna känna sig trygga, säger Ronny Mattsson.

Enligt kameraövervakningslagen behövs inget tillstånd eller samtycke från eleverna för att sätta upp kameror i skolan om syftet är brottsförebyggande.

– Vi vill inte ha folk på skolan som inte ska vara där. Så enkelt är det, säger Ronny Mattsson.