52 nya soldater på flygflottiljen

KALLINGE Artikeln publicerades
53 soldater ryckte ut under fredagen på flottiljen i Kallinge. På måndag möts flera av kamraterna igen - då även som kollegor. 8 bilder
Foto:Hanna Franzén
53 soldater ryckte ut under fredagen på flottiljen i Kallinge. På måndag möts flera av kamraterna igen - då även som kollegor.

Efter nio månader har rekryterna nu avslutat sin militära grundutbildning vid Blekinge flygflottilj. "Det har varit både fysiskt och psykiskt utmanande", säger Lisa Andersson som fortsätter som tidsanställd vid F17.

Den 19 september förra året ryckte 69 rekryter in för att utbildas i Försvarsmaktens omarbetade grundläggande militär utbildning, GMU. Nu har 53 stycken slutfört utbildningen och 52 av dessa har anställts av Försvarsmakten.

Under fredagen var det dags för utryckning och avslutningsceremoni på F17. Flottiljchefen, överste Lars Bergström, beskrev bland annat i sitt tal hur viktiga de nya soldaterna är för Försvarsmakten.

– Ni är en viktig kugge i flygflottiljen. Under min tid har det varit mycket nedskärningar men ni kommer att få vara med och bygga upp Försvarsmakten igen.

– För nio månader sedan hade ni ingen erfarenhet. Nu har ni det som krävs för att bli krigsplacerade. I slutändan handlar allt som att försvara Sveriges intressen. Jag vill verkligen, verkligen gratulera er.

Kompanichef kapten Liridona Dauti har varit ansvarig för utbildningen. Hon tror att upplägget i det nya utbildningspaketet har lockat många att stanna kvar inom försvaret.

– De har fått se vårt arbete och fått kött på benen. Dessutom anställs de på en plats där de vet att de behövs och där någon väntar på dem.

– Jag har sett dem gå från rekryter till soldater, de har gjort en fantastisk utveckling och är väldigt viktiga för mitt krigsförband.

Axel Petersson och Lisa Andersson är två av de som anställts vid Blekinge flygflottilj. Att stanna kvar inom det militära har varit självklart för dem båda.

– Det jag fastnade för en gedigen utbildning som leder till fast jobb. Jag ser verkligen framemot att ta reda på vad livet som anställd soldat innebär, säger Axel Petersson, som anställts som räddningssoldat.

Lisa Andersson har en tidsanställning vilket innebär att hon även fortsättningsvis kommer att vara med vid olika militära övningar.

– Jag har lärt mig jättemycket och vill inte tappa det. För mig har den här utbildningen öppnat upp en helt ny värld av möjligheter.

Till hösten rycker en ny kull blivande soldater in för GMU på F17.