Åldring misstänks ha slagit busschaufför i ansiktet vid pengabråk

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Maths Olsson

Den 77-årige resenären blev upprörd över att han inte fick rabatt på bussresan. Det slutade med att han slog busschauffören med knytnävsslag i ansiktet.

Nu åtalas han misstänkt för våld mot tjänsteman.

Det var i maj i fjol som händelsen inträffade på en buss i bostadsområdet Hjorthöjden i Ronneby.

Busschauffören säger i förhör att den äldre mannen klev på utanför Ica Maxi i Ronneby. Efter lite problem med betalningen köpte mannen en biljett till sig och en yngre pojke.

Under bussfärden började sedan 77-åringen att gapa och skrika. Han ville då ha tillbaka pengarna eftersom han hade ett färdtjänstkort, men enligt chauffören hade ett sådant inte visats upp vid betalningen och nu kunde han inte häva köpet.

När bussen stannade på Hjorthöjden kom mannen fram till chauffören och fortsatte att bråka. Efter en kortare ordväxling mellan de båda ska 77-åringen plötsligt ha utdelat ett slag med knuten näve som träffade chauffören på ena kinden. Andra passagerare gick sedan emellan medan chauffören själv tryckte på larmknappen.

Efter misshandeln ska chauffören svullnat upp i ansiktet. Hans glasögon ska även ha gått sönder när de träffades av 77-åringens slag. Busschauffören säger i förhör att han inte fått några fysiska men efter skadan men att han känt sig rädd och otrygg.

Den misstänkte mannen nekar till brott och säger i förhör att han är för gammal för att orka slå någon. Om han skulle slå knytnävsslag skulle han bryta sönder handen.

Däremot ska busschauffören ha spottat på honom upprepade gången och han menar även att chauffören själv tagit sönder sina glasögon.

På bussen fanns flera vittnen till händelsen och 77-åringen åtalas nu misstänkt för våld mot tjänsteman.

Busschauffören kräver enligt åtalet mannen på 29 000 kronor i skadestånd, varav 25 000 avser kränkning och 4 000 i ersättning för skadade glasögon.