Dramatisk ökning av räddningar: "Föräldrarna verkar inte bry sig"

RONNEBY Artikeln publicerades
Strömkanalen. 4 bilder
Foto:Emma Gunler
Strömkanalen.

Under sommaren har antalet tillbud på Brunnsbadet ökat kraftigt. Vid 62 tillfällen har badvakter fått ingripa för att förhindra allvarliga olyckor. Framför allt gäller det yngre barn som hamnat under vattenytan.

– Föräldrar verkar ha tappat hela ansvaret för sina barn, säger anläggningsansvarig Peter Nilsson.

Med tre veckor kvar av säsongen har badvakterna på Brunnsbadet redan rapporterat in totalt 62 tillbud. I fjol var motsvarande siffra tio, sett över hela säsongen.

På Brunnsbadet innebär ett tillbud att badvakterna fått hoppa i vattnet, eller dra upp någon från kanten, för att badgästen annars riskerat att drunkna.

Peter Nilsson står vid det som kallas pisten. En bred rutschkana som slutar där 1,5 meter djupt vatten tar vid. Det är här, samt vid hopplagunen och i strömkanalen som flest tillbud skett under sommaren.

– Det har ökat något enormt det här året. Jag har försökt att förstå varför, diskuterat med badvakterna, men kan inte sätta fingret på det. Jag har jobbat här i 40 år och har aldrig sett dess like.

– Det jag kan tänka mig är att många föräldrar står med sina mobiltelefoner men det är inte hela sanningen. Överlag verkar föräldrar bara ha tappat ansvaret. De lämnar icke simkunniga barn med armpuffar för att sedan gå och göra något annat, säger Peter Nilsson.

Han förklarar att badpersonalen vid flera tillfällen har fått leta efter föräldrar. Eller att de får ropa ut och be föräldrarna ta ansvar för sina barn. Badgäster har också avvisats från Brunnsbadet eftersom de inte ser efter sina barn.

– I förra veckan fick jag syn på en pojke i 4-årsåldern i vattnet. Han var jätteduktig, men när han gav sig in ensam i strömkanalen fick jag gå och dra upp honom.

– När jag tillslut hittade föräldrarna satt de och drack öl på uteserveringen. Du vet, man blir ju livrädd, säger Peter Nilsson.

För att förebygga fler incidenter har personal nu satt upp nya skyltar med information vid de olika attraktionerna. Information som utöver svenska även står på engelska och arabiska. Även flera kulturtolkar har nyligen anställts.

– Vi märkte förra året att det var många nyanlända, som inte kunde simma, bakom tillbuden. Men i år är det nog hälften hälften. Det är mycket hotellgäster som är här och bara släpper iväg sina barn.

Och att antalet badgäster skulle påverka tillbuden ser Peter Nilsson inte som troligt.

– Nej, eftersom det regnat mycket i sommar har vi kanske bara haft runt 50 000 besökare hittills. Det är ingenting mot fjolårets 72 000 besökare då vi bara hade tio tillbud.

Om några veckor ska badsäsongen summeras och personal svara på en enkätundersökning. Peter Nilsson hoppas att det ska bringa klarhet i hur de ska hantera situationen på Brunnsbadet.

– Samtidigt har vi varit förskonade. Vi har bara haft de här mindre tillbuden och inga allvarliga olyckor. Men det är en tidsfråga. Vi är badvakter och inte barnvakter. Föräldrarna måste börja ta sitt ansvar.