Anmäler allvarligt missförhållande på boende

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad

Den kommunala äldreförvaltningen i Ronneby anmäler en händelse som betecknas om ett ”allvarligt missförhållande” till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt äldrechef Catherine Persson är det en medarbetare i verksamheten som har lämnat sådana uppgifter att en anmälan nu upprättas.

– Vi bedömer att händelsen är allvarlig och gör därför en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Medarbetare har, enligt tillgängliga uppgifter, hållit fast en vårdtagare i samband med omvårdnad och behandling, vilket förstås inte är acceptabelt.

– Det inträffade är beklagligt och åtgärder har vidtagits för att förhindra att det inträffar igen, säger Catherine Persson.

Förvaltningen konstaterar att det finns skäl att tro att det handlar om ett ”allvarligt missförhållande” i en vårdsituation.

Händelsen ska ha skett på ett av Ronneby kommuns vård- och omsorgsboenden.

Enligt förvaltningsledningen har händelsen följts upp med samtal med berörda medarbetare och ytterligare utbildning inom bemötande och demens har genomförts.

Vidare har specialutbildad resurspersonal tillförts enheten för observation och handledning av medarbetare tillsammans med enhetschefen. Den aktuella vårdtagaren ges stöd och närstående är underrättade.

– Uppföljning av åtgärder sker dagligen på enheten sedan händelsen. Kommande utredning får visa eventuellt behov av ytterligare åtgärder, avslutar Catherine Persson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.