Årets företagare: Johan Olsson

Bräkne-Hoby Artikeln publicerades
Johan Olsson, Ica När i Bräkne-Hoby fick ta emot priset som Årets företagare av Annika Grünfeld, ordförande i Företagarna Ronneby under onsdagskvällen.
Foto: Privat
Johan Olsson, Ica När i Bräkne-Hoby fick ta emot priset som Årets företagare av Annika Grünfeld, ordförande i Företagarna Ronneby under onsdagskvällen.

Företagarna i Ronneby har utsett, Årets företagare. Johan Olsson som driver Ica Nära-butiken i Bräkne-Hoby tog hem priset.

”Jag känner mig jätte-hedrad och stolt”.

Han lever med Ica i blodet.

1978 drev Johans far en Ica-butik i Johannieshus. 2000 tog han över i Bräkne-Hoby, för att några år senare lämna över till Johan och hans bror Erik. Sedan 2018 driver Johan Olsson butiken på egen hand och nu har han ärats som ”Årets företagare” av Företagarna i Ronneby.

Varför tror du att ni utsågs till ”Årets företagare”?

– Vi är ett företag som har expanderat mycket, vågat satsa på landsbygden och vi har ett samhällsengagemang, säger Johan Olsson.

2000 låt omsättningen på 20 miljoner kronor, i dag ligger den på 67 miljoner.

– Satsningarna har vi kunna göra på grund av att våra kunder stöttat oss. De ger till mig och då ger jag tillbaka, säger Johan Olsson.

Har du firat?

– Ja, vi bjöds på middag under kvällen. När jag kom hem firade jag tillsammans med familjen med god dricka.

Så här löd motiveringen till priset av Årets företagare:

”Johan har med stort engagemang och entreprenörskap skapat en butik med framtidens sätt att tänka på miljö, närhet, service och många mjuka värden. Han är en stor inspirationskälla för andra att våga satsa på landsbygden och tar medvetna och föredömliga steg mot mål och visioner”.

2016 tog han hem Svenskt Näringslivs pris "Årets mest företagsamma" och med sin nya titel är han nu nominerad till att tävla om att bli Blekinges representant inför den kommande riksfinalen som hålls den 11 oktober i Stockholms stadshus.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.