Årets sillsuccé roddes i land

Ronneby Artikeln publicerades
Lag Brännö Roddare stod som vinnare av Sillarodden 2017. De kändes också igen av de återkommande besökarna som guldmedaljörer i tävlingen under åren 2013 och 2014. 7 bilder
Foto:Jonathan Lundberg
Lag Brännö Roddare stod som vinnare av Sillarodden 2017. De kändes också igen av de återkommande besökarna som guldmedaljörer i tävlingen under åren 2013 och 2014.

Lag Brännö Roddare stod som vinnare av Sillarodden 2017. Besökarna bjöds också på en riktig folkfest när årets upplaga av Blekinges i särklass fisktätaste tävling avgjordes.

Startskottet går. Regnet öser ner över Ronneby hamn. Lagen av roddare rör sig i en taktfast ryckighet fram över vattenlinjen där hav övergår till å. Någon hojtar för att mana sina roddare att hålla ett jämnt tempo. Andra ror ensamma, väl påhejade av hundratals engagerade åskådare.

Jag pratar med en man som står bredvid mig. Han berättar att han varit sjökapten i 32 år. Intresset för sjöfarten har varit en av lockelserna som fört honom till Sillarodden många år tidigare.

– En gång var här ett gäng som hade haft svensexa. Dagen efter satte de brudgummen i en båt, och han var i ett förfärligt skick. Han hade ett så enormt publikstöd. Vann gjorde han inte, men visst kom han i mål. Och hela vägen applåderade folk, berättar Hans Rosengren.

När alla lagen försvunnit under bron där vi står och vidare längs med Ronnebyån skyndar sig publiken till sina bilar. Därefter sker en gemensam färd till centrum, där sillen ska lastas i land och säljas.

Först att förtöja vid bryggorna är lag Brännö Roddare. Medan de lastar upp sin sill på trädäcket ropar någon åt några av besökarna som kommit dit i båt att de måste flytta sig. Att de ligger i vägen för de andra deltagarna som är på väg i rasande fart.

Men de deltagarna går inte ens att sikta vid horisonten när Brännö Roddare skyndar sig över vägen till torget.

Det skvätter sill åt alla håll när Linda Hansson, Maria Fagerberg, Stina Hall Hellqvist, Tobias Hansson, Gustav Karlsson, Sebastian Westberg och Göte Westberg säljer sina dryga 50 kilo sill till kunderna som flockas runt ståndet.

Priset ropas först ut som 20 kronor påsen, men snart godtas vad som helst. Två kronor. En krona. En dam som ser mycket trevlig ut får tag på en överfull påse, och kämpar sig glad i hågen genom hopen av andra sillsugna.

Och så vips är sillen slut. Så när som på en fiskstjärt.

De andra lagen har just kommit fram till torget när Brännö Roddare utlyser sig själva till vinnare. Svettig, glad och fylld av entusiasm utbrister Linda Hansson:

– I kväll blir det kalas här på torget. Då får vi väl hoppas att det bjuds på lite sill!

– För det är vi ju inte alls trötta på, fyller Maria Fagerberg i.