Blekinges många bilbränder ska granskas

Ronneby Artikeln publicerades
I förra månaden totalförstördes flera personbilar på Hjorthöjdens parkeringsplats, i vad som förmodas vara en anlagd brand.
Foto:Emma Gunler
I förra månaden totalförstördes flera personbilar på Hjorthöjdens parkeringsplats, i vad som förmodas vara en anlagd brand.

Så många som åtta av tio bilbränder misstänks vara bedrägerier, befarar försäkringsbranschen.

Nu har Länsförsäkringar i Blekinge anlitat en före detta polis som ska granska samtliga bilbränder, bland annat de som skett i Ronneby senaste året.

I Ronneby har ett tiotal bränder i personbilar skett under det senaste året. Merparten av dem misstänks vara anlagda. Försäkringsbranschen har nu reagerat och avsatt extra resurser till att utreda bilbränderna i landet.

– Vi har sett att de har ökat i antal och utreder numera samtliga bränder av den här typen, säger Anna Ingemanson, gruppchef motor- och personskador på Länsförsäkringar i Blekinge.

En före detta polis har nyligen anställts som utredare på försäkringsbolaget med särskilt fokus på just bilbränder.

Nationella studier har visat att så många som åtta av tio bilbränder i Sverige kan vara försök till försäkringsbedrägerier.

– Bilen kanske har en dålig växellåda vilket kostar en hel del att reparera. Då väljer en del att tända eld på fordonet i stället, med syfte att slippa problemet och få ut ersättning.

Enligt gruppchefen har försäkringsbolagen ett samhällsansvar när det gäller utökade resurser till att granska bilbränder.

– De sker ofta på nätterna och jag förstår att det kan skapa otrygghet hos människor. Därför lägger vi extra fokus på detta nu, vi måste mota Olle i grind.

Senast en bilbrand inrapporterades i Ronneby var så sent som natten till måndagen. Då brann en personbil på kajen i Ronnebyhamn.

I förra månaden totalförstördes flera personbilar i en anlagd brand på Hjorthöjden i Ronneby.

I Blekinge har personbilar det senaste året brunnit på flera platser, bland annat i Olofström.

Försäkringsbranschens målsättning är att i allt större omfattning avslöja försäkringsbedrägerier med brinnande bilar och stoppa utbetalning av ersättning till ägarna.

Under 2015 betalade branschen ut över 150 miljoner kronor till fordonsägare i Sverige som fått sina bilar skadade eller förstörda i bränder.