Stöldräd i Slättanäs - båtar dumpades i vik

Listerby Artikeln publicerades
Janne Lisstorp visade Sydöstran till den plats där de sex fritidbåtarna hittades efter stöldräden mot Slättanäs båtklubb, tidigare i veckan.
Foto:Mattias Mattisson
Janne Lisstorp visade Sydöstran till den plats där de sex fritidbåtarna hittades efter stöldräden mot Slättanäs båtklubb, tidigare i veckan.

Båtmotorer för flera hundra tusen kronor stals natten till onsdagen från hamnen i Slättanäs.

Båtarna hittades senare dumpade i en vik intill hamnen.

Vissa av motorerna är DNA-märkta och utrustade med GPS.

– Antingen har de dragit båtarna hit eller så har de fått driva. Detta ställer till stora problem för ägarna. Det är grunt här, så det blir svårt att bogsera båtarna ut på djupare vatten. Att ta hit en kran från land blir också svårt.

Det säger Janne Lisstorp, medlem i Slättanäs båtsällskap, som visar Sydöstran till Blöteviken, strax öster om småbåtshamnen i Slättanäs. Där stals sex fritidsbåtar natten till onsdagen, sedan låskättingarna klippts upp. I skydd av vassen i viken, strax intill Listerbyåns mynning, kunde förövarna sedan arbeta ostört.

Motorfästen har forcerats, kablar och slangar har klippts av. Totalt sex fritidsbåtar som stals i Slättanäs ligger nu fastkörda på botten intill strandkanten.

På fyra av dem saknas utombordsmotorerna. På en femte båt har kåpan slitits loss, men motorn är kvar. På båt nummer sex har förövarna till synes inte lyckats få loss motorn, som finns kvar.

Janne Lisstorp drabbades själv inte av stöldräden mot båtklubben.

– Jag har inte sjösatt min båt, den är kvar hemma. Men det är bedrövligt att båtarna i hamnen inte får vara ifred, säger han.

Per Myrbeck är ordförande i Slättanäs båtsällskap. Föreningens medlemmar bevakade fram till i fjol, på ideell basis, hamnen nattetid under båtsäsongen.

– Men det slet något oerhört på medlemmarna, så i år har vi inte haft någon bevakning. I stället har vi försökt förbättra vissa saker i hamnen, exempelvis belysningen. Men det går så klart inte att helt skydda sig från den här typen av stölder, säger Per Myrbeck.

Han säger att han är bedrövad över vad som hänt.

– Värdet handlar ju om hundratusentals kronor, det blir snabbt stora pengar när det gäller båtmotorer.

Per Myrbeck berättar att åtminstone några av de motorer som stals härom natten var DNA-märkta, vilket skulle kunna innebära att de kan lämnas tillbaka till ägarna om polisen skulle hitta dem.

– Det är min förhoppning att grejerna ska dyka upp någonstans framöver. Dessutom ska någon av motorerna ha varit utrustad med GPS, så det ska gå att spåra var den har tagit vägen.

Hur tänker ni agera efter det som har hänt?

– Vi har vårt årsmöte om sex veckor, då kommer detta att tas upp till diskussion, säger Per Myrbeck.