Besökare på kosläpp erbjuds smaka kanin

Ronneby Artikeln publicerades

Stekt kaninfilé eller rökt kaninkött. Det är delikatesser som kan avnjutas i samband med Naturbruksgymnasiets kosläpp i Bräkne-Hoby på lördag.

Det är Stubbens Produkter Öland KB som kommer att ha en monter på skolan på lördag. Företaget drivs av Björn Persson och hans fru Birgitta Persson, och har sitt säte i Alböke, två mil norr om Borgholm på Öland.
Sedan närmare tio år tillbaka har de haft en kaninfarm, som de sista tre åren även inkluderat ett eget slakteri.
Är inte kaniner för gulliga för att äta?
– Nej, det tycker jag inte. Det är kanonfint kött, jämförbart med kyckling, säger Björn Persson.

Han och frugan föder upp och slaktar kaniner själva. Av köttet görs bland annat salami, klubbor och sadel.
Enligt Björn Persson är hans slakteri störst i Sverige. Det finns ett kaninslakteri till dock, som ligger i Enköping, men de har ingen uppfödning.
– Vi har cirka 70 avelsdjur ungefär. Sedan får vi 1 200-1 500 ungar per år, plus att vi köper in ännu fler. Vi slaktar cirka 3 000 kaniner per år, berättar Björn Persson.

Han har märkt att intresset för kaninkött har ökat enormt under de tre senaste åren.
– Ja, det har fördubblats och mer än det. Vi säljer till restauranger också men det går fortfarande lite trögt. Restaurangägare i Växjö har dock varit på hugget. Sedan ska en restaurang i Borgholm erbjuda kaninkött i sommar också, fortsätter Björn Persson.
Kanin är ett magert och tätt kött, menar han.
– Ja, du blir snabbt mätt på det.

Björn Persson hoppas att försäljningen ska gå lika bra i Blekinge till helgen som den gjorde under den gångna helgen när han var i Örebro.
– Jag deltog i en marknad i en bygdegård, i samband med ett kaninmöte. Jag sålde slut på det jag hade med mig. Men fyra tidningar i området hade uppmärksammat att jag skulle komma, säger han.

Att äta kanin är lite av nyhetens behag. Det finns ännu inte att köpa ute i butik. Även om det är ett magert och nyttigt kött så är det ganska dyrt.
– Jag tar 100 kronor per kilo för en hel kanin. För filé tar jag 249 kronor per kilo, säger Björn Persson, som själv tycker att kanin är godare än kyckling.
Återstår att se vad besökarna på kosläppet på lördag tycker.