BILDFEST: Här sparkas Ronnebys studenter ut!

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Mattias Mattisson

– Hörni jag kan inte fatta att vi tar studenten, säger en vitklädd flicka till andra vitklädda flickor uppe på gräsmattan vid kyrkan.

Nu är allt klart. Nästan helt och hållet.

Av tre år på Knut Hahn eller Naturbruk återstår bara att springa nerför Munktrappan, rusa över gatan, kramas om av föräldrar, syskon och alla andra närstående, och så äntra ett lastbilsflak och åka skrikande och tjoande runt stan.

Så då är det bara att skriva till verket. De vita mössorna påminner om en vitsippsäng när de samlas i stora hopar, men klassvis på gatan utanför Munktrappan.

Nere på torget råder det trängsel och förväntan. Fortfarande far bilar på gatan men efter att en röd Skoda passerat stängs den av och nermarschen för trappan kan börja; en klass i taget.

Nu hörs jubeltjut i trappan och här kommer Naturvetarna som är först ut. Och sen kommer Flygteknikerna, som formligen flyger fram när de springer över torget. Och sen kommer program efter program efter program.

Live-published photos and videos via Shootitlive

När alla klasser sprungit ut och tjoat av sig inträder ett slags lugn när de nybakade väl hittat sina släktingar och vänner, kramas om och behängs med allt från blommor till en val som slukar en flaska.

– Riktigt bra! svarar Robin Johansson på min rätt meningslösa intervjufråga om hur det känns.

Eva Zahirovic berättar att hon tänker läsa till sjuksköterska.

Nora Westrup kramar om en mycket liten flicka.

– Hon heter Ellie och är min bästa vän, säger hon.

Axel A får en kram av Sami som tog studenten förra året.

Foto: Mattias Mattisson

Efterhand tunnas det ut på torget, studenter och anhöriga beger sig till parkeringen där lastbilarna med pyntade studentflak står uppradade.

Så sätter sig lastbilarna i rörelse. och firandet kan fortsätta.

Har inte årets studenter slutat fira, så håller de väl på än.

Och när alla gått till sitt återstår på torget bara den guldglittrande konfetti som skulle avskaffas i år men ändå finns kvar.

Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.