Blekingar målsägande i terrorrättegång

Blekinge Artikeln publicerades
Människor lämnar blommor och personliga hälsningar vid varuhuset Åhléns efter terrorattacken på Drottninggatan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Människor lämnar blommor och personliga hälsningar vid varuhuset Åhléns efter terrorattacken på Drottninggatan.

Två Ronnebybor är målsägande i rättegången mot Rakhmat Akilov, som misstänks för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm förra året.

Rakhmat Akilov misstänks ha kört ihjäl fem personer och skadat flera personer i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året.

Imorgon den 13 februari börjar rättegången mot den 39-årige misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

Det finns hela 130 målsägande i rättegången mot honom. Fyra blekingar hamnade i händelsernas centrum och två av dem står nu som målsägande i ärendet. Sydöstran har tagit del av förundersökningen.

I ett vittnesförhör berättar en av kvinnorna från Ronneby att dagen började bra. Himmeln var blå och det var mycket folk på gatorna, en härlig dag.

Efter att ha befunnit sig på Drottninggatan bara en kort stund hörde de ett oväsen och folk som skrek. En lastbil kom farande på gågatan och de tvingades söka skydd. Det gick väldigt snabbt och de personer vars vittnesuppgifter vi tagit del av kastade sig in i en butik.

En bild ur förundersökningen visar hur lastbilen fastnat i en butik.
Foto: Polisen
En bild ur förundersökningen visar hur lastbilen fastnat i en butik.

När polisen ber vittnet att beskriva lastbilen blir svaret: ”Det smäller, dånar och ryker. Den upplevs som ett monster som svajar.”

Händelsen har satt djupa spår, ett av vittnena berättar att hon bland annat känner oro när lastbilar kommer i hög hastighet.

Strax efter dådet talade Sydöstran med flera Blekingebor som befann sig precis vid Drottninggatan vid tiden för terrordådet.

– Folk flydde för sina liv. Det är en krigszon.

Så beskriver en man från Ronneby händelsen, och fortsätter:

– Vi gick ut från hotellet och när vi kom fram till Drottninggatan såg vi en massa folk där. Människor grät och var väldigt skärrade. Vi såg hur andra personer försökte hjälpa dem som låg skadade på gatan. Detta är det värsta jag har varit med om.

En annan Ronnebybo säger så här:

– Det var chockartad stämning i hela stan. Jag och mina kompisar stack in i en större affär för att ta skydd. Helt plötsligt sa någon åt oss att vi inte fick vara där. Men alla i butiken fick inte samma information.

Sydöstran har sökt de blekingar som nu ska delta i rättegången, men de vill inte medverka i en intervju.