Bostadslycka på landet för nyanlända

RONNEBY Artikeln publicerades
Cecilia Svensson, Dafina Rexhaj, Tarek Saad Elden, Erika von Buxhoeveden och Jenny Ryberg arbetar med att hjälpa nyanlända att hitta hem på landsbygden. 2 bilder
Foto:Emma Gunler
Cecilia Svensson, Dafina Rexhaj, Tarek Saad Elden, Erika von Buxhoeveden och Jenny Ryberg arbetar med att hjälpa nyanlända att hitta hem på landsbygden.

Genom projektet Integration på Landsbygden har 14 familjer med uppehållstillstånd lyckats hitta boende på landsbygden.

Ronneby kommun, länsstyrelsen och Blomstrande Bygden drog i höstas i gång projektet med syfte att få fler nyanlända med uppehållstillstånd att hitta bostäder - och därmed stanna i kommunen och utveckla landsbygden.

– Hittills har vi lyckats matcha ut 14 familjer i bland annat Eringsboda, Backaryd, Listerby och Hallabro, berättar Cecilia Svensson på Blomstrande Bygden.

Men fortfarande finns det många familjer som väntar på att få tak över huvudet. Cirka 15-16 familjer har sökt Blomstrande Bygden för att få hjälp med bostadsförmedlingen på landet.

– Vi försöker på olika sätt, bland annat genom att knacka dörr. Nyligen skickade vi även ut 12 800 flygblad till olika hushåll i kommunen. Det har vi fått väldigt bra respons på.

Enligt Blomstrande Bygdens Dafina Rexhaj finns det fortfarande en rädsla över att hyra ut hus eller lägenheter till nyanlända.

– Men det handlar om okunskap.

– Sedan finns det de som tror att det finns mycket pengar involverat men så är det inte. Det är familjerna själva som betalar hyran. Vi hjälper bara till och förmedlar och går inte in som garanter, förklarar hon.