Brist på personal hämmar företag

Bräkne-Hoby Artikeln publicerades
Riksdagsmannen Emil Källström (C) besökte i måndag Kolafabriken för att bland annat diskutera anställningsfrågor. Till vänster Pia Jaarnek och Magnus Knutsson från Kolafabriken.
Foto:Marcus Johansson
Riksdagsmannen Emil Källström (C) besökte i måndag Kolafabriken för att bland annat diskutera anställningsfrågor. Till vänster Pia Jaarnek och Magnus Knutsson från Kolafabriken.

Det går bättre än någonsin för Kolafabriken i Bräkne-Hoby. Deras största problem just nu är att det är svårt att hitta bra personal.

Sedan flytten till Bräkne-Hoby 2008 har godistillverkaren Kolafabriken växt så det har knakat. I år räknar man med att omsätta över 20 miljoner kronor, och deras kolor och fudge skeppas ut till hela världen.

Trots att Blekinge och Ronneby har en av landets högsta antal arbetssökande så har man ett problem.

– Vi har svårt att hitta folk som verkligen vill jobba. Det är många som söker bara för att man ska söka, och så passar man inte för jobbet. Vi behöver folk som är intresserade, engagerade och tillitsfulla, säger Pia Jaarnek som är vd för Kolafabriken.

Den senaste tiden har företaget byggt ut sitt lager, och en ny produktionslinje står färdig att börja användas.

– Men som det ser ut nu så får vi dämpa efterfrågan från kunderna, vi är helt enkelt oroliga för att vi inte ska hinna med, säger Magnus Knutsson som är produktionsansvarig.

– Vi skulle kunna anställa tre stycken imorgon, och framöver skulle vi behöva gå upp till tvåskift.

Företaget har den senaste tiden testa flera nya medarbetare, men det har varit svårt att hitta personer som känns rätt och vill lära sig.

På måndagen gjorde riksdagsmannen och centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström ett besök på Kolafabriken.

Företagets problem med att hitta rätt folk diskuterades, och företaget efterlyste fler möjligheter till lärlingsutbildningar och praktikplatser.

– Som det ser ut nu så får vi betala full lön från dag ett, och det tar lång tid för någon som är ny att sätta sig in i arbetet och lära sig allt, säger Pia Jaarnek.

Emil Källström känner igen Kolafabrikens problem.

– Den här bilden går igen i hela landet. Det finns många som söker ett arbete men det problemet är att hitta rätt kompetens. Det behövs nya lärlingssystem och en arbetsförmedling som faktiskt förmedlar jobb, säger Emil Källström.

Ett annat problem som riksdagsmannen lyfte fram var att för få väljer praktiska utbildningar på gymnasiet.

– Jag tror att det handlar om uppfostran och hur vi talar med våra barn. Vi måste höja statusen på praktiska utbildningar, säger Emil Källström.