Kommunens krisgrupp skickades aldrig ut efter drunkningsolycka

RONNEBY Artikeln publicerades
En 14-årig pojke drunknade i Persborgsgölen i en tragisk olycka i fredags - någon krisgrupp från kommunen dök dock aldrig upp på platsen. 2 bilder
Foto:Saga Miketinac
En 14-årig pojke drunknade i Persborgsgölen i en tragisk olycka i fredags - någon krisgrupp från kommunen dök dock aldrig upp på platsen.

Polis och räddningstjänst fick ge stöd åt anhöriga efter att en 14-årig pojke hittats drunknad vid Persborgsgölen i förra veckan. Men kommunens krisgrupp uteblev under olyckskvällen.

Det var vid 16.30-tiden i fredags som SOS Alarm fick ett larm om en drunkningsolycka vid Persborgsgölen, mellan Risatorp och Hjorthöjden.

Polis, ambulans och helikopter skickades till platsen men trots flera återupplivningsförsök gick den 14-årige pojkens liv inte att rädda.

Trots att ett tiotal av pojkens vänner var på plats och bevittnade händelsen skickades ingen krisgrupp från kommunen. Enligt vad Sydöstran erfar beror det på att personer från kommunens krisgrupp för psykiskt och socialt omhändertagande, Posom, hade semester.

Göran Fridh, verksamhetschef på socialförvaltningen i Ronneby, medger att det tog tid att få tag i personer från Posom-gruppen.

– Vi har en lista med namn som skall kontaktas men ja, det tog en stund innan vi fick tag på folk.

– Det tog nog närmare 1,5 timme. Först vid klockan 18.30 hade vi de som tagit kontakt och då var där ingen kvar vid Persborgsgölen. Då var det ingen mening att skicka dit folk, säger han till Sydöstran.

Ska det få tag så lång tid?

– Nej, det kanske borde ha gått snabbare men vi har ingen jourlista för Posom-verksamheten. Vi visste helt enkelt inte hur vi skulle få ut informationen.

Att Posum-gruppen inte fanns tillgänglig för krishantering under fredagen menar Göran Fridh är olyckligt.

– Bristen är att vi inte har en organisation som kan komma på fötter snabbt. Det är olyckligt att vi inte kan komma på plats snabbare när det behövs.

FAKTA

Posom

Kommunen har en beredskap för krisstöd och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer (Posom).

Vid hot om eller inträffad händelse kan chefen för socialförvaltningen tillika ordförande för ledningsgruppen i Posom besluta om aktivering av Posom‐gruppen.

Målsättningen för Posom-gruppen är att bland annat vara stödpersoner för individer och familjer samt samverka med övriga av olyckan berörda organisationer.

Visa mer...