Brunnsparken kraftigt vandaliserad inatt

RONNEBY Artikeln publicerades
Flera planteringar har förstörts efter nattens vandalisering i Brunnsparken i Ronneby. 9 bilder
Foto:Saga Miketinac
Flera planteringar har förstörts efter nattens vandalisering i Brunnsparken i Ronneby.

Under natten till tisdag utsattes Brunnsparken för en omfattande skadegörelse.

Patrik Hellsberg uppskattar att förstörelsen kan kosta kommunen upp till 400 000 och överväger nu att sätta upp övervakningskameror.

Under morgonen upptäckte personal i Brunnsparken hur bilar kört sönder planteringar, samt gräsmattor, inne i Brunnsparken och vid Brunnshallarna.

Blommor har även stulits och ett staket i japanska trädgården har förstörts. Det har även hittats avföring på gräsmattorna.

– Det är inte hundar som har lagt de här laddningarna, säger Patrik Hellsberg, gatu- och parkchef på tekniska förvaltningen till Sydöstran.

Han uppskattar att skadegörelsen kommer kosta kommunen uppemot 400 000 kronor, men framför allt menar han att värdefull arbetstid har försvunnit.

– Det är extra tråkigt i dag i och med bevattningsförbudet. Du ser här hur sommarjobbarna hämtar vatten ur dammarna. Vi har verkligen kämpat för att hålla allt vid liv, säger Patrik Hellsberg.

Polis har kallats till platsen för att säkra spår och området kring den förstörda planteringen har spärrats av.

– Det är 2 400 plantor i den planteringen, väldigt många på en liten yta, så det är jättetråkigt, säger landskapsarkitekt Per Höglund som har ritat planteringen.

De förstörda plantorna kommer inte gå att fixa eller ersätta. Hela planteringen måste tas bort.

– Det är bilspår genom planteringarna precis vid Brunnshallarna. Blommor har rivits upp och personal har täckt över bajset med jord, säger Sydöstrans reporter på plats.

– Men vandaliseringen har skett på flera ställen så vi ska gå vidare och titta hur det ser ut.

Under den senaste tiden har det varit flera skadegörelser i Ronneby. Bland annat vid Ronnebys stadshus där palmer och planteringar har förstörts.

– Nu har det blivit alldeles för mycket, säger Hellsberg.

Polis tar tacksamt emot eventuella iakttagelser från nattens händelser i Brunnsparken. Patrik Hellsberg säger att de överväger att sätta upp övervakningskameror i parken för att få ett slut på skadegörelsen.

– Vi måste diskutera det, men vi kommer att sätta upp dem om vi får tillstånd, säger han.

Margareta Jalling, trädgårdsmästare, var den som först upptäckte skadegörelsen tidigt i morse. Förutom planteringen bakom Brunnshallarna har två stora änglatrumpeter, små trädväxter, dragits upp ur planteringarna kring fontänen och stulits.

– Vissa händelser verkar vara medvetna stölder, inte bara någon slags ungdomsvandalism, säger hon.

Förutom övervakningskameror diskuteras åtgärder som att bemanna parken på kvällarna eller sätta upp grindar vid ingångarna för att förhindra att bilar kör in i parken.

– Men de resurser vi har i dag räcker inte till för att vårda det kulturarv vi faktiskt har här, säger Margareta Jalling.

Patrik Hellsberg menar dock att det inte är kommunens ansvar att förhindra skadegörelsen.

– Jag ser det som en ren polisiär åtgärd. Vi polisanmäler varenda liten incident.