Dags att loppisfynda på söndag

Ronneby Artikeln publicerades
Saker i rader som skänkts till Listerby IK. På söndag säljs allt på loppis för 39:e året.
Foto: Johan Hultgren
Saker i rader som skänkts till Listerby IK. På söndag säljs allt på loppis för 39:e året.

På söndag kan loppisälskare fynda på en av Sydsveriges största loppisar. Listerby IK ordnar för 39:e året loppis på Gnistan.

På söndag är det Listerby IK´s stora loppisfest. Det som började som en insamling av A-laget för att ha råd att åka på en resa till Italien för 39 år sedan har nu blivit en av Sydsveriges största loppisar.

– Redan i september börjar vi åka runt varje vecka och samla in saker som folk vill bli av med, berättar Jörgen Karlsson, ordförande i Listerby IK.

–Vi har jobbat med detta hela året och nu på söndag är det final, säger han.

Klockan 13 öppnas grindarna till Gnistans festplats och föreningen förväntar sig dryg 5 000 besökare. Långväga resenärer hittar också till loppisen och Jörgen Karlsson berättar att de haft besökare som rest från Dalarna bara för att fynda på loppisen.

Den första halvtimmen är det bara visning, ingen försäljning. Men sedan börjar kommersen och loppisen är som en loppis ska vara. Det finns inga fasta priser, allt säljs genom budgivning med handlaren bakom ståndet.

–Man ska kunna fynda på en loppis och här kan man göra fynd, säger han.

Fyndletare kan hitta leksaker, böcker, kläder, möbler och köksgeråd och mycket mer som under årets lopp skänkts till Listerby IK.

Hans eget bästa minne från loppisåren var ett år då de fått in en byrå. I en av lådorna hittades en låda med bestick som de ställde vid köksavdelningen. Efter ett antal kommentarer att det kanske var äkta silver, ringde de in en bekant som bekräftade att visst var det silverbestick.

Besticken plockades bort från marknadsbordet och de såldes senare på Bukowskis för 25 000 kronor.