De är Årets företagare i Ronneby

Ronneby Artikeln publicerades
Fredrik Martinsson och Bernt Karlsson äger Ronnebyföretaget Areff Systems AB.
Foto:Mattias Mattisson
Fredrik Martinsson och Bernt Karlsson äger Ronnebyföretaget Areff Systems AB.

Säkerhetsföretaget Areff och ägarna Bernt Karlsson och Fredrik Martinsson är Årets företagare i Ronneby.

Den senaste produkten är ett låssystem där användarens pekfinger är nyckeln.

– När jag drog igång var det först vanliga nyckeltaggar vi sysslade med. Sedan Fredrik kom in har vi tagit ett par rejäla kliv. Företaget har växt och fått ett bredare produktsortiment, säger Bernt Karlsson, grundare och delägare till Areff Systems AB i Ronneby.

Han och kompanjonen Fredrik Martinsson är glada över utmärkelsen som delades ut av organisationen Företagarna i Ronneby under måndagskvällen.

– Självklart är det fantastiskt roligt att bli uppmärksammade på detta sätt, säger Bernt Karlsson.

– Jag tror många Ronnebybor har sett vår skylt, men det är sannolikt få som kan sätta fingret på vad vi egentligen sysslar med, säger Fredrik Martinsson.

Det här med att finger är tänkt att bli Areffs nästa stora produkt på marknaden för säkerhets- och identifieringsprodukter. Fredrik Martinsson visar låssystemet till företagets eget serverrum.

– Mitt fingeravtryck finns inlagt på mitt passerkort. Först sätter jag kortet till läsaren och bekräftar sedan min identitet med mitt eget pekfinger, säger han.

– Vi började sälja produkten i december förra året. Även om branschen kan vara konservativ så ser vi naturligtvis stora möjligheter för den här tekniken, säger Bernt Karlsson.

Bland befintliga kunder finns exempelvis kommuner, landsting och gymkedjor. 80 procent av försäljningen sker i Sverige. Men det börjar också röra på sig i de nordiska länderna samt i Frankrike.

Första egna produkten som Areff lanserade var nyckeltaggen Seglet - där teknik och design möttes för första gången. Utvecklingen har sedan gått vidare till passerkort, som också fungerar som identitetskort, och nu senaste alltså fingeravtrycksläsare.

– I princip kan du stoppa in vilken information du vill på identitetskortet. Det kan sedan funka som passerkort och inloggning till låsta datorer, berättar Fredrik Martinsson.

Areff har idag tio anställda. Ytterligare två vakanta tjänster ska tillsättas i närtid.