Delar av Ronneby kan bli paragraf 3-område

Ronneby Artikeln publicerades
Delar av Ronneby kan nu bli så kallat Lov 3-område.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Delar av Ronneby kan nu bli så kallat Lov 3-område.

Delar av centrala Ronneby kan bli så kallat paragraf 3-område. Den politiska ledningen tar i nästa vecka ställning till ett förslag som innebär att ordningsvakter med utökat förordnande kan patrullera på gator och torg.

Förslaget läggs fram efter den senaste månadens oroligheter i Ronneby, med flera gängbråk på bland annat torget.

Kortfattat innebär förslaget att ett så kallat paragraf 3-område - som regleras i lagen om ordningsvakter - upprättas i främst de centrala delarna av Ronneby.

Inom ett paragraf 3-område kan ordningsvakter få utökade förordnanden vilket gör att de kan ingripa mot brottslighet även på allmänna platser och gripa brottsmisstänkta personer.

I vanliga fall är ordningsvakter ingripandeförmåga begränsat av ett specifikt geografiskt område, exempelvis en nattklubb eller ett köpcentrum.

Idag finns en paragraf 3-plats i kommunen - affärsgallerian Diamanten i Ronneby. I Blekinge har bland annat de båda sjukhusen i Karlshamn och Karlskrona, tingsrätten samt andra butiksgallerior samma klassning.

Runt om i Sverige finns flera platser - i bland annat stadskärnor och tunnelbanesystem - där ordningsvakter får patrullera och ingripa i större omfattning än vanligt.

Kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Roger Fredriksson (M), vill inte uttala sig i vilken omfattning ordningsvakter ska kunna verka i staden, innan förslaget har behandlats.

– Vi ska nu diskutera frågan politiskt och komma fram till vad vi vill ha och i vilken omfattning. Sedan är det polisen som godkänner inom vilket geografiskt område som ordningsvakterna ska få agera och ges utökade befogenheter, säger Roger Fredriksson.

Fakta

Paragraf 3-område

Polisen bestämmer vilka geografiska områden som ska ingå i ett paragraf 3-område. Myndigheten ger också ordningsvakterna reglerade förordnanden, alltså regler för när och hur vakterna ska agera i givna situationer.

Visa mer...