Efter branden: Sanne startade insamling för att stötta sin familj

Listerby/Stockholm Artikeln publicerades
Sanne Petersson har startat en insamling för att hjälpa sin familj, som förlorade allt i en våldsam villabrand i Listerby i torsdags kväll.
Foto: Privat
Sanne Petersson har startat en insamling för att hjälpa sin familj, som förlorade allt i en våldsam villabrand i Listerby i torsdags kväll.

På torsdagskvällen fick Sanne Petersson veta att familjens villa i Listerby brann och att den inte skulle gå att rädda. Nu har hon startat en insamling till förmån för familjen.

– Det känns så overkligt, man fattar inte vad som har hänt. Jag bara kände att jag måste göra något för att hjälpa mina syskon, min mamma och hennes man.

Sanne Petersson är uppvuxen i det hus i Listerby som brann ned i torsdags kväll. Sedan fyra år tillbaka bor och jobbar hon i Stockholm.

– Då jag i dag bor 60 mil från min familj i Blekinge så kände jag mig helt hjälplös. Det är svårt för mig att samla in och skicka ned kläder och annat som de behöver, men samtidigt ville jag göra något för dem.

Hon bestämde sig då för att starta en swish-insamling och berättade i ett inlägg på Facebook vad som hade hänt hennes familj.

– Det är jobbigt att vara så här långt ifrån mina syskon och min mamma. Vi är en familj som står varandra nära och jag som är äldst har varit som en extramamma för de yngsta, säger Sanne Petersson.

På söndagen, två dygn efter att Sanne startade insamlingen, så har den gett 8 000 kronor.

– Jag är grymt tacksam att så många bryr sig och har skänkt oss en tanke. Det här visar att folk är så hjälpsamma och generösa när det behövs. Det är fantastiskt! Varje slant, hur liten den än må vara, uppskattas enormt.

För tillfället bor familjen hemma hos mormor, i hennes hus.

– Det är inte så stort och det går inte att låta barnen leka ute eftersom de inte har så mycket kläder än, så de små blir ganska rastlösa.

Förutom Sannes initiativ har Stödkassen Blekinge också gjort en insamling och efterlyst hjälp med bland annat kläder, skor och skolväskor.

– Min mamma är inte den som brukar be om hjälp, men hon är så tacksam för all hjälp och allt stöd som de har fått. Det är fint att se.

Familjen förlorade allt i branden och står nu på bar backe.

– De måste börja ett helt nytt liv efter det här. Det är så mycket som har gått förlorat och de är så många, så hjälpen behövs. Lyckligtvis klarade sig alla utan fysiska skador och vissa saker går att ersätta med tiden. Då är det svårare med boendet, säger Sanne Petersson.