Efter drunkningen: Föräldrarna får inte komma på begravningen

Ronneby Artikeln publicerades

En 14-årig kille som var flykting från Syrien drunknade i en sjö i Ronneby förra veckan. Hans föräldrar som är kvar i Syrien har nu fått besked att de inte får komma på sin sons begravning.

Det var förra fredagen som ett gäng unga killar var och badade i sjön Perborgsgölen i Ronneby. 14-åringen ska då ha gått över till andra sidan sjön och bara liten stund senare hittade hans kompisar honom flytandes i vattnet med ansiktet nedåt.

Pojken ska troligtvis ha halkat och kunde inte simma, det rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

14-åringen och hans 20-årige bror kom till Sverige för två år sedan och fick uppehållstillstånd. Men föräldrarna är fortfarande kvar i Syrien och väntar på att få komma till Sverige.

När 20-åringen kontaktade migrationsverket efter att hans bror hade dött fick han besked att föräldrarna inte får komma på sin sons begravning.

– Mohammed har varit sjuk. Han hade skolios i ryggen och bröstet, men det spelade ingen roll. Du får vänta, du får vänta, sa de. I dag har jag väntat tills att han har dött, säger Mustafa Nahhas, 14-åringens storebror till SVT Nyheter Blekinge.

Föräldrarna nekas att komma till Sverige eftersom det inte längre finns någon grund för återförening när sonen under 18 år nu är död.

– När det gäller personer som ansöker om upphållstillstånd på anknytning till vuxna barn ger lagstiftningen ett mycket begränsat utrymme. När det gäller viseringar (att få visum) för att tillfälligt besöka Sverige är det svenska utlandsmyndigheterna, ambassaderna och konsulaten, som i första hand handlägger dessa, säger Pierre Karatzian, vid Migrationsverkets presstjänst till SVT Nyheter Blekinge.