Elever spelar datorspel på skoltid

Ronneby Artikeln publicerades
Mathias Nilsson och Martin Johansson ser fram emot att leda eleverna i Knut Hahnsskolans nya e-sportprofil. 2 bilder
Foto:Marion Palm
Mathias Nilsson och Martin Johansson ser fram emot att leda eleverna i Knut Hahnsskolans nya e-sportprofil.

Elever på gymnasieskolan Knut Hahn erbjuds nu möjligheten att spela datorspel - på skoltid. De coachas dessutom av grundaren till ett av världens bästa lag i spelet Counter Strike.

– Ronneby är först i Sverige med den här typen av utbildningskoncept, säger initiativtagaren Martin Johansson.

15 elever i årskurs ett. Två schemalagda 80-minuterslektioner i veckan. Det är grundförutsättningarna i den nya e-sportprofil som startas på Knut Hahnsskolan i Ronneby.

Enligt Martin Johansson och Mathias Nilsson, initiativtagare och nu handledare för eleverna i den första kullen som väljer e-sportprofilen, ligger satsningen helt rätt i tiden.

– E-sport är en miljardindustri och sändningarna från de stora tävlingarna följs av människor i hela världen. Att Ronneby nu kan vara först med något så pass konkret som e-sportprofil av det här slaget, det tycker jag är fantastiskt, säger Martin Johansson.

Det finns andra gymnasieskolor i Sverige som erbjuder elever att spela datorspel på skoltid. Men i detta fall har Ronneby en stor aktör i ryggen när Knut Hahnsskolan lanserar sin e-sportprofil.

– Vi samarbetar med Area Academy, där delägaren Tommy "Potti" Ingemarsson är grundaren till Nip, Ninjas in pyjamas, alltså ett av världens bästa e-sportlag i spelet Counter Strike. De kommer att coacha eleverna och ge dem en bra grund att stå på - såväl i sitt spelande som i övriga livet, säger Martin Johansson.

Enligt Tommy Ingemarsson skiljer sig satsningen i Ronneby avsevärt från liknande försök på andra skolor i landet. Han menar att det krävs en hel del från kommuner och andra aktörer för att på ett trovärdigt sätt kunna driva sportprofiler på gymnasienivå på ett trovärdigt sätt:

– Att genomföra en e-sportsatsning som de har gjort i ett par andra skolor känns väldigt utmanande, utan den erfarenhet som vi besitter. Det är lite som att be en hockeymålvakt att ta över om piloten mår dåligt, säger han.

Counter Strike blir det huvudsakliga spel som eleverna ska spela under året. I internationella tävlingar kan vinnande lag få hundratusentals dollar i prispengar.

Men eleverna kommer inte enbart att tillbringa de schemalagda e-sportlektionerna framför datorskärmen.

– Liksom i skolans övriga idrottsprofiler kommer ämnen som psykologi, strategiskt tänkande, kostlära och fysiska moment att ingå i utbildningen. Eleverna kan tillgodoräkna sig 100 gymnasiepoäng per år när de har fullföljt kursen, säger Mathias Nilsson.

E-sportlektionerna kommer att hållas i lokaler i Soft Center. Den nya gymnasieprofilen ska vara i full gång i september.