En sex år lång resa har nått slutmålet

Ronneby Artikeln publicerades
Gertrud Pettersson har nått slutmålet. Hon har nu gått igenom 76 år av gamla tidningar från Ronneby-Postens dagar.
Foto: Jens Svensson
Gertrud Pettersson har nått slutmålet. Hon har nu gått igenom 76 år av gamla tidningar från Ronneby-Postens dagar.

Det började med att hennes bror tyckte att hon skulle ”skita i släkten och skriva om stan i stället”.

På lördagen släpps den tredje och sista delen av Gertrud Petterssons mastodontverk om Ronneby-Postens 76 utgivningsår.

– Nu blir det inte mera, svarar Gertrud Pettersson bestämt på frågan om det blir fler bygdeböcker med Ronnebyfokus.

Det räcker alltså nu – efter sex års forskande, sammanställande, skrivande, tre utgivna böcker – och otaliga timmar bland mikrofilmerna i källaren på Lunds Universitetsbibliotek.

Det började som släktforskning men utvecklades till ett historiskt dokument i mastodontformat om barndomsstaden.

– Jag började titta på vad som skrevs om min släkt i Ronneby-Posten och berättade vad jag hittat för min bror. Han sa ”skit i släkten, skriv om stan i stället”. Då gjorde jag det, säger hon med ett skratt.

Fakta

Gertrud Pettersson

Bor: I Lund sedan 1950-talet. Har en lägenhet i Ronneby.

Uppväxt: I Edestad.

Aktuell: Ger ut sin tredje och avslutande bok i serien ”I Ronneby-Postens spalter”.

Visa mer...

Första boken gavs ut 2014, uppföljaren kom två år senare. Och nu är det alltså dags för den tredje och avslutande delen. Gertrud Pettersson vittnar om ett tungt arbete.

– Det har blivit ett antal timmar med mikrofilmer varje vecka. Det var lättare i början, då fanns ett utgivningsår samlat i en låda. Nu i slutet, under 1950- och 1960-talen när Ronneby-Posten gavs ut sex dagar i veckan, bestod varje år av sex lådor innehållande mikrofilm.

– Då har jag ändå sett att det lokala materialet, det om Ronneby, blev allt mindre. Det började dyka upp reportage från Jämshög och Sölvesborg. Jag antar att det var anledningen till att tidningen till slut fick läggas ner. Folk vill ju läsa om vad som händer här, säger Gertrud Pettersson.

Foto: Jens Svensson

Den sista delen i trilogin ”I Ronneby-Postens spalter”, som avhandlar perioden 1946-1971, innehåller flera stora händelser i den lilla småstaden vid åkröken.

– Brunnshotellet brann ner 1959, men det hanterade dåtidens politiker bra. De tog snabba beslut och redan 1961 stod ett nytt hotell klart.

I stort sett samtliga utgivningsår av Ronneby-Posten finns i fysiskt format i hembygdsföreningens arkiv i Möllebackagården.
Foto: Jens Svensson
I stort sett samtliga utgivningsår av Ronneby-Posten finns i fysiskt format i hembygdsföreningens arkiv i Möllebackagården.

Ronneby drabbades liksom många svenska städer av en rivningshysteri på 1960-talet. Pittoreska stadskärnor med trähus och gränder ersattes av gråbruna Epa- och Domuskolosser samt parkeringshus.

Ett litet steg för människan. Ett stort steg för betongen, som någon uttryckte det.

– I Ronneby-Posten fanns det ingen som helst opinion mot rivningsplanerna, allt skulle bara bli så modernt. Men så dök Astrid Einarsson (tidigare lokal teckningslärare) upp och väckte liv i debatten, berättar författaren.

Gertrud Pettersson gör nu bokslut med sin tredje bok.
Foto: Jens Svensson
Gertrud Pettersson gör nu bokslut med sin tredje bok.

Einarssons kamp, som i mångt och mycket resulterade i att kulturkvarteren Bergslagen finns kvar än i dag, finns att läsa om i den numera insomnade lokala tidningsofficinens arkiv.

En tredje stor milstolpe i Ronneby var beslutet om att bygga ett reningsverk. Därmed slapp invånarna ”sketlukten” från Ronnebyån, som länge fungerade som kloak och industridumpningsplats.

Gertrud Petterssons tredje bok börjar säljas under lördagen, när Julkul i Bergslagen anordnas.

– Det känns bra att få ett avslut och göra något färdigt. Nu ska jag fortsätta med min släktforskning, säger hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.