En stigande stjärna på pophimlen

Ronneby Artikeln publicerades

Blott 17 år gammal och Listerbytjejen Miranda Idberg har under artistnamnet Miranda-X redan gjort succé på Digilistan. I sommar släpps hennes debutalbum.
– Jag satsar på världsstjärnenivå, säger den unga sångerskan.

Miranda Idberg samarbetar sedan sex år tillbaka med låtskrivarna Mikael Olander och Gabriel Eskilsson från skivbolaget Pullmotive music i Arkelstorp utanför Kristianstad. När Sydöstran träffar henne är hon och Mikael Olander på väg från Skåne tillbaka till Blekinge efter en dag i skivstudion.
Det är just nu bråda dagar för trion. Om ungefär två veckor är det tänkt att låten "Whatever" ska släppas och nu håller man på med den sista finputsningen.
Singeln blir den sjätte i ordningen och den andra från albumet som släpps i början av sommaren, förmodligen i mitten av juni. Miranda Idberg och Mikael Olander beskriver låtarna på den kommande skivan som en blandning av pop och rock med lite house- och danceinfluenser.
– Det är mycket passion i låtarna på skivan. Det är eldig musik kan man säga. Antingen älskar man skivan eller så hatar man den, men det kommer i alla fall inte vara en skiva som går en förbi. Det är det som gör den intressant – att den väcker mycket känslor, säger Miranda Idberg.
Hon får medhåll av Mikael Olander.
– Man kan också säga att det är ganska tuff och tungsmält musik för att vara en popig skiva, säger han.
De båda kom i kontakt med varandra när Miranda Idberg var 12 år gammal. Innan dess hade hon varit med i flera talangtävlingar.
– Jag har alltid velat bli artist och hittills har det gått över förväntan, säger hon.
Att hon lärde känna musikerna och producenterna Mikael Olander och Gabriel Eskilsson beror på att hennes mamma är kusin med Gabriel Eskilssons fru som berättade för honom att "det finns en liten tjej i släkten som kan sjunga". Låtskrivarna efterfrågade ett sångprov och efter att ha fått en skiva skickad till sig på vilken Miranda Idberg sjungit in "Fångad av en stormvind" var samarbetet ett faktum.
De senaste sex åren har Miranda Idberg hängt i studion och nu är hon lika delaktig i låtskriveriet som de äldre musikrävarna.
– Vi har blivit ett team, säger hon.
Flera singlar har alltså redan släppts och låten "Boys" från det nya albumet gick tidigare i vintras in på en sjätteplats på Sveriges Radios Digilista som är en lista över Sveriges mest nedladdade låtar. Miranda-X låg därmed högre upp än världsstjärnor som Rihanna, Adele och Coldplay. Hon har också synts på Itunes dancelista och låten "Partymonster" används i en reklamfilm för Tommy Hilfiger i Japan.
Som 16-åring släppte Miranda Idberg musikvideon ”Nightlife fantasy” och förutom att den fick 36 000 träffar på youtube blev den också väldigt omtalad då den kan tyckas vara lite väl utmanande för en sådan ung tjej.
– Vi gick ut ganska hårt med "Nightlife fantasy". Men det blir inte tuffare än så här, i stället kommer vi nog att tona ner det, säger Mikael Olander och menar att de talar om att nästa gång göra det mer "high fashion än slampigt".
Miranda Idberg själv tycker att det är synd om det är så att folk missuppfattar henne på grund av hennes stil, men det är ingenting som hon ligger sömnlös på nätterna och grubblar över.
– Många dömer mig bara för att jag har mycket smink på mig. Men jag är inte dum, jag är faktiskt ganska intelligent.
Att börja med en oskyldig image för att senare i karriären byta den mot en mycket sexigare är inget för Miranda Idberg som inte vill låtsas vara någon som hon egentligen inte är.
– Som Rihanna med good girl gone bad. Det tycker jag är lite oärligt, säger hon och tillägger:
– Jag vet hur jag vill ha det, hur jag vill klä mig och hur jag vill sminka mig.
Om världen är redo för Miranda-X och hur den nya skivan kommer att tas emot vet hon inte, men vad hon vet är att hon själv är redo för det.
– Jag har tränat upp mig och känner mig förberedd. Jag känner mig inte alls för ung. Jag har väntat hur länge som helst på det här.

Matilda Ohlsson