Examen för länets första dramapedagoger

Bräkne-Hoby Artikeln publicerades
Den 15 glada, nyutexaminerade dramapedagogerna lämnade folkhögskolan i Bräkne-Hoby under fredagen.
Foto: Privat
Den 15 glada, nyutexaminerade dramapedagogerna lämnade folkhögskolan i Bräkne-Hoby under fredagen.

För första gången har dramapedagoger tagit examen i Blekinge. Och framtiden ser ljus ut för de 15 deltagarna som nu lämnar folkhögskolan i Bräkne-Hoby.

– Det har varit en kreativt, lustfyllt och intensivt. Väldigt personutvecklande, säger Liselott Gullbing om den tvååriga yrkesutbildningen hon nu tagit examen från.

– Vi har gråtit hela veckan, varje gång vi gjort något ”för sista gången”. Det är lite plågsamt att det är slut nu, för vi har kommit varandra väldigt nära.

För två år sedan startade den tvååriga yrkesutbildningen på folkhögskolan i Bräkne-Hoby. Utbildningen av dramapedagoger var den andra som anordnades på svenska folkhögskolor och söktrycket var stort. 27 deltagare sökte till klassen som till slut hade 16 deltagare.

– Det är världens bästa utbildning för den som är intresserad av ledarskap, bli trygg i att tala inför människor och som vill få kreativa idéer för hur man möter en grupp.

Och efter två år på folkhögskolan ser framtiden ljus ut för de 15 dramapedagoger som tog examen under fredagen.

– Det finns en brist på pedagoger och många av oss har redan fått jobb medan andra överväger olika jobberbjudanden. Själv lutar det åt att jag tar ett jobb inom skolvärlden, säger Liselott Gullbing.

Till hösten börjar nya deltagare på utbildningen – som i framtiden kan komma att utökas.

– Jag vet att lärarna har visioner för hur de vill vidareutveckla den, de ha många idéer, men det ligger nog några år fram i tiden.