Falsk hemtjänst slog till mot äldre i länet

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Johanna Norin/TT

Flera åldringar i Blekinge har de senaste dagarna haft oönskade besök i sina bostäder – av kvinnor som påstått sig komma från hemtjänsten.

Polis misstänker att en liga just nu drar runt i sydostlänen för att stjäla från äldres bostäder. Under tisdagen anmäldes flera åldringsbrott i både Emmaboda, Jämjö, Ronneby och Backaryd.

I Ronneby knackade en okänd kvinna på hos en 94-årig kvinna, vid lunchtid. Hon uppgav att hon kom från hemtjänsten och ville komma in i kvinnans lägenhet.

Det var kvinnans dotter som larmade polis om händelsen. Övriga omständigheter är i nuläget oklara.

Vid klockan 14.35 var det dags igen. Personal på ett äldreboende i Backaryd hittade då två obehöriga kvinnor som påstod sig vara släkt till några av de boende. Men personalen trodde dem inte. Istället kördes kvinnorna ut från äldreboendet, och polis kontaktades.

– Innan de blev påkomna ska de ha varit inne i minst två lägenheter. Det är oklart om de kom över något. Polisen hann inte gripa dem eftersom de hunnit försvunnit, säger Calle Persson, informatör på polisens ledningscentral.

Enligt polisen finns det bara vaga signalement på kvinnorna.

– Men det finns vissa uppgifter som stämmer överens och det är mycket som talar för att det är samma personer som åker runt, säger Calle Persson till Sydöstran.

Bilen de försvann i var en silvrig bil av sedanmodell, och med utländska registreringsskyltar.

I förmiddags fick också en äldre kvinna i Jämjö besök av två kvinnor som även de påstod sig komma från hemtjänsten. När detta ifrågasattes bad de i stället om vatten, och i ett senare skede försökte de också, mycket påstridiga, förmå kvinnan att underteckna en handling. Det är oklart om någonting stals vid besöket.

En annan äldre kvinna i Jämjö fick i måndags besök av en påstridig blomsterförsäljare.

Sydöstran har tidigare berättat en våg av stöldbrott mot äldre just nu sköljer över Sydsverige.

Senast i början av november gjorde en man och en kvinna intrång hos en vårdtagare i Ronneby genom att utge sig för att vara vårdpersonal. Vårdtagaren, en kvinna i 80-årsåldern, blev av med smycken samt en guldlänk.

Polisen har tidigare gått ut med en varning:

"Får man besök av personer som man inte känner igen och som man inte förväntar sig ska komma, ska man inte släppa in dem i bostaden. Blir man utsatt för en hotfull situation ska man ringa Polisen på 112."