Filmläger startar för ungdomar

RONNEBY Artikeln publicerades
Elever i årskurs 6 och 7 i Ronneby kommun ges möjlighet att delta på ett filmläger under sommaren. 2 bilder
Foto:Ronneby kommun
Elever i årskurs 6 och 7 i Ronneby kommun ges möjlighet att delta på ett filmläger under sommaren.

Under tre dagar i juni arrangeras ett filmläger för ungdomar i Ronneby. Platsen för filmskapandet är området kring Vång.

Det är i samband med utställningen om Vång på Kulturcentrum som ungdomar i årskurs 6 och 7 nu bjuds in att arbeta med film i sommar.

Syftet med lägret är att väcka intresse för film och historieberättande redan i tidig ålder.

– Sedan är tanken att det ska vara kul och att ungdomarna ska få en inblick i hur man berättar något genom rörlig media, säger kultursekreterare Tine Bøthun.

Idén om ett filmläger föddes när personal på Kulturcentrum och Bruket började diskutera hur de kunde få fler att upptäcka Vång vid Johannishus.

– Det är ett fantastiskt ställe men tyvärr är det inte många som kommer dit. Så vi kommer att koppla lägret till utgrävningarna där, menar Tine Bøthun.

De deltagande ungdomarna kommer bland annat att få lära sig att filma, klippa, arbeta med storyboard. Leder lägret gör filmarna Michelangelo Miskulin och Martin Klevegård från Reaktor Sydost tillsammans med fritidsledare från Bruket.

Men lägerplatserna är begränsade till åtta stycken. Om fler anmäler sig blir det lottdragning.

– Det blir inget "först till kvarn". Vi vill inte att någon ska känna att det nog är kört om de anmäler sig sent.

Vad händer sedan med ungdomarnas filmade material?

– Vi har inte riktigt bestämt det ännu men det kommer att läggas upp på Youtube. Kanske kommer vi även ha en tv-skärm på Kulturcentrum där vi visar deras filmer, vi får se.

Sista anmälningsdagen är den 2 juni.