Före detta chef åtalas för sexofredande

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Thomas Törnqvist

Under personalfesten drack den dåvarande chefen alkohol. Han blev kraftigt berusad och for ut i kränkande tirader mot en medarbetare samt ofredade en kvinna sexuellt.

Nu kommer åtalet om ofredande samt sexuellt ofredande.

Sydöstran avslöjade i januari i år att chefen blivit kraftigt berusad under ett personalsamkväm.

Han togs ur tjänst och senare gjordes en överenskommelse med arbetsgivaren Ronneby kommun, vilket innebar att han lämnade sin tjänst.

Redan från början flaggade berörd förvaltningschef för att chefen kunde misstänkas för brott, som tangerade hets mot folkgrupp.

Nu väcker åklagaren åtal mot den tidigare kommunchefen i Ronneby. Rubriceringarna lyder ofredande samt sexuellt ofredande.

Enligt förundersökningsprotokollet befann sig personalstyrkan på konferens. På kvällen samlades kollegorna till middag, då det dracks alkohol.

Flera i sällskapet ska ha noterat chefens höga berusningsgrad. Efterhand blev han otrevlig och började trakassera en av sina medarbetare, som är muslim.

Chefen uttalade att han ”hatar alla muslimer”, ”de är terrorister” och att han ”ville döda dem”. Han ska också ha sagt att kollegan ”måste äta fläskkött”.

Personalgruppen bodde på en konferensanläggning och vid samma tillfälle ska chefen också ha ofredat en kvinnlig medarbetare sexuellt. Enligt åtalet ska mannen ha tafsat på kvinnans lår, rumpa och mage samt kysst henne på hals och kind.

Dagen efter ska chefen ha varit ångerfull och bett om ursäkt. Kort senare nådde rapporter om hans beteende arbetsgivarens ledning.

Den tidigare chefen nekar enligt åtalet till brott och uppger att han inte minns något från händelsen. De båda medarbetarna kräver i samband med åtalsväckandet skadestånd på 5 000 respektive 8 000 kronor.

Framöver väntar rättegång i Blekinge tingsrätt. Straffskalan för sexuellt ofredande pendlar mellan böter och två års fängelse.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.